Peter Kiss, generalni direktor METRANS Group – Vidimo izuzetan potencijal u Srbiji i regionu

Kompanija METRANS, železnička podružnica Hamburger Hafen und Logistik AG, nedavnom akvizicijom Adria Rail-a velikim koracima krenula je u osvajanje regiona Jugoistočne Evrope.

Adria Rail sistem obuhvata tri kompanije – matično društvo Adria Rail d.o.o. Rijeka, preduzeće Adria Rail Operator d.o.o. (Hrvatska) i Društvo za intermodalni prevoz i usluge Adria Rail d.o.o. Inđjia – operatora kontejnerskog terminala u Inđiji.

Ovom kupovinom, jedan od lidera na evropskom tržištu intermodalnog transporta dodao je tako u svoju rastuću mrežu i železnički terminal u Inđiji, koji će, prema najnovijim infomacijama, već od juna povezati novim direktnim linijama. 

– S obzirom na sve veći broj zahteva za proširenje naših aktivnosti ka i iz luke Rijeka, od 1. juna pokrenućemo novu redovnu vezu Rijeka-Budimpešta. Ovaj servis pratiće još jedna konekcija čije pokretanje možemo da najavimo sa velikim zadovoljstvom – reč je o vezi između našeg hub-terminala Budimpešta-Čepel i terminala u Inđiji, saopštio je METRANS u utorak, 23. maja.

Kompanija ima veoma ambiciozne planove za naredni period, kaže u intervjuu za portal PlutonLogistics generalni direktor METRANS Group Peter Kiss.

– Vidimo ogroman potencijal u Srbiji, kao i u celoj Jugoistočnoj Evropi – ističe naš sagovornik.

PL: Zbog čega ste se odlučili na kupovinu kompanije Adria Rail?

– Adria Rail je jednostavno nastavak naše strategije. METRANS je aktivan i upravlja svojim terminalima u nekoliko evropskih zemalja, a svake godine donosimo nešto novo za naše klijente, bilo da je u pitanju strateška odluka ili odluka doneta na osnovu situacije na tržištu.

Srbija nam je već duže vreme na vidiku i s obzirom na to da nismo bili toliko aktivni u Jugoistočnoj Evropi, bilo je jasno u kom pravcu ćemo dalje širiti svoju mrežu. Adria Rail je igrač prisutan kako na srpskom tržištu, tako i na tržištu Rijeke, što znači da su njihove aktivnosti bile u skladu sa našim planovima.

PL: Kakve su dalje namere vaše kompanije kada je u pitanju Jugoistočna Evropa, na šta ćete se fokusirati u 2023. i u narednim godinama?

– Ako pogledate najnovije vesti i proširenja METRANS mreže, videćete da smo već stavili značajan akcenat na Jugoistočnu Evropu. Počeli smo da razvijamo mrežu u Rumuniji, gde smo uspostavili redovnu konekciju do terminala Afluent u Aradu. Nadalje, pokrenuli smo direktnu liniju između terminala Halkali u Turskoj i našeg hub-terminala u Dunajskoj Stredi.

Kao sledeći korak u našim dugoročnim planovima koncentrisaćemo se na Srbiju, gde se u bliskoj budućnosti očekuje još uzbudljivih vesti na tržištu.

Svim ovim koracima dajemo svojim partnerima i klijentima mogućnosti da koriste ne samo naše veze luka-zaleđe, već i proširene mogućnosti unutar Rumunije, Srbije i Turske.

PL: Kakvi su trenutni kapaciteti terminala u Inđiji?

– Terminal obuhvata površinu od oko 35.000 kvadratnih metara,ima 2 železnička koloseka dužine 250m, 2 reach stacker-a, 3 viljuškara. U planu je i dalji razvoj.

Što se usluga tiče,  tu su obrada raznih vrsta intermodalnih jedinica, carinarnica, carinsko skladište, radionica za popravku kontejnera, raspoloživi vozni park…

Terminal u Inđiji obuhvata oko 35.000 m2; foto: metrans.eu

PL: Kada bi Inđija trebalo da bude i formalno integrisana u METRANS mrežu? Šta će to značiti za vaše klijente i šta oni mogu da očekuju? Ko će imati najviše koristi?

– Proces integracije je već u toku. METRANS je razvio sopstveni IT sistem sposoban da poveže sve terminale, a koji obuhvata i nekoliko procesa automatizacije korisnih za rukovanje kontejnerima, obradu vozova i skladištenje kontejnera. Terminal Inđija već se prilagođava ovom sistemu.  To će za naše klijente značiti proširenu mrežu, više mogućnosti u Jugoistočnoj Evropi, a definitivno i olakšanu komunikaciju, brži protok i razmenu informacija.

Kupac će imati istu postavku, npr. u Češkoj, Mađarskoj, a takođe i u Srbiji. Verujemo da će ova akvizicija biti korisna kako za Adria Rail, tako i za naše klijente, kao i za mnogobrojne kompanije u Srbiji kojima su kroz METRANS mrežu otvorena vrata ka široj Evropi.

PL: Možete li nam reći nešto više o daljim planovima za razvoj u Inđiji? Koji su vaši naredni koraci?

– U ovom trenutku je prerano da govorimo o detaljima razvoja. Želeli bismo da prvo završimo proces integracije. Nakon toga, kada dobijemo potpunu sliku, spremni smo za dalje investicije i razvoj.

Ako pogledate druge METRANS terminale, svi su imali određeni obim razvoja. U nekim slučajevima je povećan broj vozova, u drugim smo nabavili dodatnu opremu, uveli nove železničke veze. Isto važi i za Inđiju, odnosno Srbiju uopšte. Korak po korak želili bismo da proširimo i uvodimo nove veze.

PL: Da li razmišljate o kupovini i drugih kompanija u ovom regionu?

– Kao što sam već pomenuo, vidimo ogroman potencijal u Srbiji, ali i u celom regionu Jugoistočne Evrope. To nam govore i naši kupci koji polako prihvataju METRANS i naše usluge u ovom regionu – na šta smo veoma ponosni.

Sve zemlje imaju svoj značaj u našim planovima, razlikuju se samo po tome da li je reč o kratkom, srednjem ili dugom roku.

U toku su razgovori i o drugim mogućnostima, ali bismo to želeli da predstavimo na tržištu tek kada pregovori budu gotovi.

PL: Kakva je 2022. godina bila za METRANS? Šta biste istakli kao najznačajnija dostignuća? 

– I sa finansijske tačke gledišta i po broju prevezenih kontejnera možemo konstatovati da smo zabeležili pozitivne rezultate.

Ono što smatramo našim najvažnijim dostignućem je to što smo uprkos jednoj od najvećih kriza u savremenom logističkom svetu i lancu snabdevanja uspeli da zadržimo svoje usluge, pa čak i da ih proširimo, što se može i videti na primeru akvizicije Adria Rail-a. METRANS je stabilan partner sa jakim osnovama, za sve partnere, ali i za klijente i kolege.

Nove linije; foto: metrans.eu

Nove veze u Jugoistočnoj Evropi 

Veza Budimpešta-Čepel-Inđija blisko prati povezivanje luke Rijeka i Budimpešte, kao i povezivanje luke Rijeka i terminala u Inđiji, navodi METRANS. 

–  Ova konekcija će omogućiti povezivanje lokalnog tržišta u Srbiji sa svim destinacijama u našoj mreži – kako lukama tako i terminalima u zaleđu, što će omogućiti i transport iz/do Srbije ne samo za deepsea teret već i za transport unutar Evrope. Štaviše, putem ove veze biće moguće snabdevanje srpskog tržišta praznim kontejnerima iz Budimpešte, za dalju otpremu u inostranstvo.