Planovi kompanije Rail Cargo Austria za BiH

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je u četvrtak, 22. avgusta, da je austrijska kompanija Rail Cargo Austria, koja se bavi železničkim utovarom i transportom robe, sa akcentom na kontejnerski transport, zainteresovana da takav sistem razvija u Doboju.

Trninić je istakao da je reč o intermodelarnom sistemu železničkog transporta koji nije znatnije razvijen u Srpskoj.

– Oni su pokazali interesovanje da takav sistem razvijaju u Doboju. To ima puni smisao i bilo bi korisno i značajno za Železnice Republike Srpske, Srpsku i lokalnu zajednicu. Razgovaramo o tim inicijativama, očekujemo od njih uzvratnu posetu i predloge i idemo u aktivnosti usmerene ka razvijanju tog vida transporta – naglasio je Trninić.

Prema njegovim rečima, Doboj je železničko čvorište, a Austrijanci su ocenili da je to najbolja lokacija u BiH.

Odatle bi pokrivali ceo region računajući i na kapacitete luka Ploče i Brčko, vezu prema Hrvatskoj i Srbiji, ali i blizinu industrijskih centara kao što su Banjaluka, Tuzla, Sarajevo i Zenica. Njihova je procena da bi to bilo isplativo. Postoji interesovanje i naših Železnica da idemo u tom pravcu, a o tim detaljima ćemo se dogovarati – kaže Trninić.

On je podsetio da je teretni saobraćaj najbolji deo poslovanja Železnica Republike Srpske.

– Ovaj vid transporta koji imaju Austrijanci nije u znatnoj meri zastupljen u našim Železnicama. To bi povećalo obim transporta i uticalo na finansijske efekte, a bilo bi značajno i za lokalnu zajednicu otvaranjem radnih mesta i drugim efektima – rekao je Trninić.

Kompanija Rail Cargo Austria posluje u sastavu austrijskih državnih železnica i zadužena je isključivo za teretni saobraćaj.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.