Počela izgradnja brze pruge od Novog Sada do mađarske granice

Juče je počela izgradnja druge deonice brze pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije.

Povodom početka izgradnje predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u Novom Sadu biti izgrađena velika i moderna železnička stanica, kao i da će na trasi od Novog Sada do mađarske granice biti izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata, prenosi 021.rs.

Dodao je i da će Srbija pre kraja 2024. godine završiti svoj deo pruge, a Mađarska 2025. godine. Pored toga, Vučić je podsetio da će „za dva meseca biti moguća vožnja prvom deonicom brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Novog Sada, u trajanju od pola sata“.

Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometara. Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara, a projekat će biti finansiran iz kredita kineske Eksim banke. Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company.

Projekat će obuhvatiti stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica i denivelaciju ukrštanja pruge s drumskim i pešačko-biciklističkim stazama.

Predviđena je i ugradnja elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Uz to, planirane su i rekonstrukcije devet železničkih stanica: Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima: Rumenka, Vrbas i Lovćenac.

U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometra.

Zbog izvođenja radova, železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice biće obustavljen u proleće 2022. godine i u tom periodu vozovi će ići alternativnim pravcima preko Bogojeva i Sombora, odnosno preko Zrenjanina i Sente.

Izvor: 021.rs