Počela rekonstrukcija pruge Jajinci-Mala Krsna vredna 39,2 mil EUR

Infrastruktura železnice Srbije započela je rekonstrukciju pruge Jajinci – Mala Krsna i železničke stanice Mala Krsna. Reč je o pruzi na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju. Rekonstrukcijom pruge brzina vozova između Jajinaca i Male Krsne biće podignuta na projektovani nivo do 120 kilometara na sat, a trenutna brzina vozova na većem delu pruge je oko 50 km na sat.

Radovima je predviđena rekonstrukcija ukupno 68,8km koloseka i elektrotehničkih postrojenja, kao i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta, saopštilo je to preduzeće.

Rekonstrukcijom pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže, kao i ugradnja optičkog kabla, dok je u železničkoj stanici Mala Krsna predviđena i zamena svih skretnica na kolosecima.

Pored toga, građevinski će biti uređen i 31 putni prelaz na toj deonici, uz zadržavanje postojeće signalizacije, a biće ugrađen i video nadzor na putnim prelazima duž ove deonice.

Ukupna vrednost posla je 39,2 mil EUR, a predviđeni rok za završetak radova je 450 dana.

Od toga vrednost radova na pruzi Jajinci – Mala Krsna iznosi 30,3 mil EUR evra, dok za rekonstrukciju železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna iznosi 8,9 mil EUR.

Takođe, od tog iznosa čak 1,7 mil EUR biće opredeljeno za uređenje putnih prelaza na pruzi Jajinci – Mala Krsna.

Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radove na rekonstrukciji građevinske i elektrotehničke infrastrukture na ovoj pruzi izvodi konzorcijum francuske kompanije Kolas i srpske Energoprojekt, koji su do posla došli nakon sprovedenog međunarodnog tendera, u skladu sa pravilima EBRD.

Radovi će se odvijati u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi od Jajinaca do Male Krsne.

Tom prugom u proteklom periodu saobraćali su samo teretni vozovi.

Zbog lošijeg stanja železničke infrastrukture putnički vozovi već dve godine na deonici Jajinci – Mala Krsna ne saobraćaju, već između Beograda i Velike Plane idu pravcem preko Mladenovca.

Tokom izvođenja radova, svi putnički i teretni vozovi će saobraćati prugom Beograd – Mladenovac – Velika Plana.