Počinju pripreme za izgradnju drugog koloseka Divača-Koper

Slovenačka državna kompanija 2TDK potpisala je ugovor o izvođenju pripremnih radova za projekat drugog koloseka pruge Divača-Koper. Izvođač je konzorcijum tri domaće firme – MarkoMark Nival, Nival Invest i Ekorel, a pripremni radovi vredni su 8,2 miliona evra, piše railwaypro.com.

Prema ugovoru, konzorcijum će izgraditi dva mosta i nadvožnjak u dolini Glinščice. Očekuje se da će radovi početi u avgustu, a trebalo bi da budu završeni u novembru 2021. godine. Ovi poslovi deo su pripremnih radova i 85% se sufinansiraju iz evropskih sredstava.

Projekat Divača-Koper predviđa izgradnju 27 km drugog koloseka, čijih 75% se sastoji od tunela (ukupno 8). U okviru projekta biće izgrađena i dva vijadukta, dva mosta i jedan nadvožnjak. Ukupna vrednost projekta procenjena je na 1,2 milijarde evra, a on obuhvata i rekonstrukciju postojećeg koloseka, izgradnju trafostanice Hrastovlje, kao i implementaciju ERTMS (European Rail Traffic Management System), navodi railwaypro.com.

Izgradnja drugog koloseka Divača-Koper značajna je za dalji razvoj koparske luke, budući da će se na taj rešiti problem opterećenja pruge i brzine vozova. Za projekat drugog koloseka Divača-Koper, slovenačko Ministarstvo infrastrukture osnovalo je posebno društvo – 2TDK.

Prema informacijama 2TDK, nova pruga (rekonstruisani prvi i novoizgrađeni drugi kolosek), obezbediće prevoz 43,4 miliona neto tona godišnje, prenosi seenews.com.