Počinje trodnevni ŠTRAJK nemačkih mašinovođa

Sindikat nemačkih mašinovođa (GDL) odlučio je da stupi u štrajk. Štrajk će biti na snazi od danas, tj. od utorka (10. avgusta) do petka (13. avgusta). I transport robe železnicom biće pogođen ovim postupkom, budući da će od 19 časova po srednjeevropskom vremenu mašinovođe teretnih vozova prestati sa radom, prenosi railfreight.com.

Čak 95% pripadnika sindikata GDL je glasalo za štrajk. Predsednik sindikata Claus Veselski izjavio je da je ovaj broj daleko veći od očekivanog, što je pokazatelj situacije među zaposlenima kompanije Deutsche Bahn.

Mašinovođe i kompanija Deutsche Bahn su u sporu zbog povećanja plata od 3,2%, koje sindikat traži ranije nego što firma može da obezbedi. Osim toga, kako je izvestio Reuters, sindikat traži i jednokratnu naknadu zbog korona virusa, od 600 evra.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, štrajk će stupiti na snagu od noćas (11. avgusta u 2 sata, po srednjeevropskom vremenu).

U kombinaciji sa obustavom prometa teretnih vozova, očekuje se da će Deutsche Bahn izgubiti značajan prihod u periodu dok se u dalje bori sa problemima koje je donela pandemija.

DB je okarakterisao planove za štrajk kao neodgovorne i potencijalno destruktivne, označavajući rukovodstvo GDL kao potencijalno odgovorne za prekid uzlazne putanje, na kojoj se kompanija nalazi tokom poslednjih nekoliko meseci. Nemačka kompanija zatražila je još neko vreme za obezbeđivanje rasta plata, kako bi se izborila sa gubitkom prihoda koji je nastao tokom 2020.

GDL, međutim, nije želeo da odustane od svojih zahteva. Čak i nakon što je Deutsche Bahn pozvao na dodatne pregovore, sindikat ih je odbio rekavši da DB izgleda nije zainteresovan za postizanje dogovora i da je njihova najnovija ponuda bila čak i gora od prethodnih, piše railfreight.com.

Izvor: railfreight.com