Pokrenuta direktna železnička linija između Kine i Austrije

Krajem aprila u  Beč je stigao novi teretni voz na relaciji Kina i Evropa.  Voz koji je vozio 41 kontejner robe vredne 1,5 mil USD, uključujući LED displeje, pneumatike i sijalice – krenuo  je iz Chengdu, glavnog grada provincije Sichuan, na jugozapadu Kine.

Kompozicija je za 15 dana pešla 9.800 kilometara na putu kroz Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu i Slovačku, i na kraju se zaustavila u teretnom centru Beč Jug. Od te stanice, roba će biti dalje transportovana do konačnog odredišta.

Sa novim vozom, Austrija je uključena u mrežu usluga kinesko-evropskog železničkog teretnog projekta pod inicijativom „Jedan pojas, jedan put“.

Kinesko-evropski teretni vozovi su u prva tri meseca 2018. godine napravili 1.000 putovanja, što je za 75% više nego u istom periodu prošle godine. Prekogranična železnička mreža povezuje 43 kineska sa 41 evropskim gradom u 13 zemalja.

Prema kineskom ministarstvu trgovine, ukupan obim trgovine između Italije i Kine dostigao je istorijski visoki nivo od 8,39 mlrd USD u 2017. godini, što je povećanje od 15,5% na godišnjem nivou.