Pomoć zbog korona-krize – Nemačka vlada planira dokapitalizaciju Deutsche Bahn

Nemačka vlada planira dokapitalizaciju kompanije Deutsche Bahn sa više milijardi evra, kako bi nemačka železnica nadoknadila gubitke zbog pandemije korona virusa, saznaje France-Presse.

Prema dokumentu u koji je ta agencija imala uvid, Deutche Bahn bi od vlade mogao da dobije između „6,9 i 8,4 milijardi evra“ kako bi prevazišao probleme zbog drastičnog smanjenja železničkog saobraćaja.

Nemačka železnica bi mogla da izgubi između 11 i 13,5 milijardi evra u periodu 2020-2024, prema scenariju koji razmatra nemačka vlada. Novac bi mogao da bude brzo odblokiran, sa prvom tranšom od 4,5 milijardi evra već narednih sedmica.

Berlin takođe radi na povećanju maksimalnog iznosa duga odobrenog ovoj grupi, koji je sada ograničen na 25,4 milijarde evra.

Međutim, te mere mora da odobri Evropska komisija, kao i budžetska komisija Donjeg doma nemačkog parlamenta Bundestag, precizira se u dokumentu.

Deutsche Bahn nije želeo da prokomentariše za France-Presse ova saznanja pre sastanka Nadzornog odbora koji se sastaje u petak.

Putnički saobraćaj je u aprilu smanjen za 80 do 90%, a teretni za 40%. Ovaj pad saobraćaja je usledio nakon 2019. godine kada je Deutsche Bahn zabeležio rekordan promet.

Velika nemačka grupa za aviosaobraćaj Lufthansa takođe pregovara sa državom o pomoći od „devet milijardi evra“, koji bi obuhvatio i delimičnu nacionalizaciju grupe kako bi se izbegao bankrot kompanije zbog pandemije korona virusa, prenela je agencija Beta.