Potpisan ugovor sa ruskom železničkom kompanijom vredan 230 miliona evra

Između Infrastruktura železnice Srbije i ruske kompanije RZD International 17. januara potpisan je ugovor vredan 230 miliona evra za nove projekte na železnici, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture.

– Na ovom ugovoru radimo dve godine, krećemo u nove projekte, izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta – rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Mihajlović je dodala da će rekonstrukcija barske pruge početi 2020. godine jer se priprema dokumentacija.

Istakla je da će tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biti potpisan 21 dokument, među kojima je ugovor za projekte na železnici jedini komercijalni ugovor.

-U prethodne četiri godine ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju železnice projekte vredne milijardu evra i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku – rekla je ona.

Direktor Infrastruktura železnice Srbije Miroljub Jevtić rekao je da se nastavlja izuzetno plodonosna saradnja sa kompanijom RZD International i da u barsku prugu nije ulagalo od kada je izgradjena.

Generelni direktor RZD International Sergej Pavlov izjavio je da je „potpisivanje ugovora logičan nastavak uspešne saradnje srpske i ruske železnice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.