Povezivanje kompanija i fakulteta Jugoistočne Evrope i UK u fokusu Mreže za železnička istraživanja

Mreža za železnička istraživanja i inovacije (SEERRIN) koju su u januaru osnovali Klaster železnica Jugoistočne Evrope, Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba, Saobraćajni fakultet iz Beograda i Univerzitet u Birmingemu/Birmingemski centar za železnička istraživanja i edukaciju/Rail Alliance iz Ujedinjenog Kraljevstva, održala je u petak prvi online sastanak.

Konferencija čiji je cilj bio da okupi predstavnike železničke industrije i vodećih fakulteta iz oblasti železnice iz regiona održana je uz prisustvo predstavnika univerziteta, fakulteta i industrije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Austrije. Skupu su takođe prisustvovali i predstavnici ambasada Ujedinjenog Kraljevstva iz Srbije i Hrvatske, Britansko-srpske i Britansko-hrvatske privredne komore, kao i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Na konferenciji je Alexander Burrows, direktor BCRRE/Rail Alliance prezentovao iskustva Mreže za železnička istraživanja i inovacije iz Ujedinjenog Kraljevstva (UKRRIN) kao dobar model da se slična takva mreža uspostavi i razvije i u regionu Jugoistočne Evrope i zatim pozvao prisutne kompanije i fakultete da se pridruže SEERRIN i započnu sa planiranjem zajedničkih aktivosti i projekata.

Dogovoreno je da se pre kraja godine organizuje još jedan sastanak na kome bi se isplanirao program aktivnosti SEERRIN za 2021. godinu u okviru koga će fokus biti stavljen na povezivanje kompanija i fakulteta iz regiona Jugoistočne Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva kroz organizovanu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu i sajmu Railtex 2021. od 10-14. maja u Birminghamu, kao i na sajmu SEE Mobility 2021. 8-9. septembra u Beogradu, saopštio je Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu.

Podeli na društvenim mrežama: