Povezivanje Roterdama i Đenove – Tunel koji će promeniti evropski železnički saobraćaj

Nedavno otvoreni tunel Ceneri mogao bi da napravi pravu revoluciju u železničkom saobraćaju Starog kontinenta, gde je konačno cilj povezivanje vozom Severnog mora i Mediterana.

Tunel je zvanično otvoren početkom septembra svečanom ceremonijom na kojoj su učestvovali muzičari iz švajcarskih regija sa nemačkog govornog područja, ali i oni iz italijanskog govornog područja. Na taj način prikazano je i zajedništvo, odnosno snažna veza između severa i juga zemlje.

– Ova nova linija kroz Alpe projekat je veka u našoj zemlji. Radi se o najvećoj investiciji koju smo ikad imali, ovo je znak inteligentnog ulaganja u saobraćaj – rekla je predsednica Švajcarske Konfederacija Simoneta Somaruga.

Tunel Ceneri dugačak je 15,4 kilometra i smešten je u blizini švajcarske granice s Italijom. Finalni je deo „slagalice“ projekta tunela kroz Alpe, bar kada je reč o švajcarskoj strani. Zajedno sa „sestrinskim“ tunelima, Lotschberg i Gotthard, Ceneri omogućava vozovima lagan prelaz kroz Alpe, piše portal Punkufer.

Kroz njega će svakodnevno prolaziti oko 170 putničkih i teretnih vozova, a vreme vožnje će se smanjiti, pa će sada vožnja od Ciriha do Milana potrajati tek tri sata.

Švajcarski tuneli pomoći će u revoluciji evropskog železničkog saobraćaja, te smanjiti broj kamiona koji robu prevoze kroz Alpe.

Ipak, glavni cilj je povezivanje najveće evropske morske luke, one u Roterdamu, sa italijanskom lukom Đenova. No, dok je švajcarski deo završen, a Italijani svoj završavaju, projekat, pomalo neočekivano, koče Nemci koji – kasne sa radovima.

Naime, planirano proširenje rute od Karlsruea do švajcarskog Bazela koče stanovnici nemačkih gradova duž rute. Proširenje koje treba ići na četiri trake, zbog raznih žalbi, kasni neverovatnih 15 godina!

Zbog kašnjenja Švajarci su počeli pregovore sa Francuskom o korišćenju alternativne rute, s obzirom na to da za ovu nemačku možda jednostavno neće biti prilike.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay.com/Peter H, ilustracija