PRIVATIZACIJA na železnici – Za HŽ Cargo zainteresovane austrijske i poljske kompanije

Kargo kompanije iz Austrije i Poljske pokazale su zainteresovanost za privatizaciju preduzeća HŽ Cargo, a interes navodno postoji i kod nekih hrvatskih kompanija, nezvanično prenosi Jutarnji list.

Ukoliko pobedi na izborima, nova HDZ-ova vlada do kraja godine mogla bi putem međunarodnog tendera pokrenuti proces prodaje preduzeća HŽ Cargo. Privatizaciju bi trebalo da realizuje novi predsednik uprave Dragan Marčinko, koji je nedavno imenovan na period od 6 meseci.

Kako piše Jutarnij list, Svetska banka vrši pritisak na Vladu Hrvatske da se krene u proces privatizacije, jer su preduzeću HŽ Cargo dali veliki zajam, čija otplata treba da počne ove godine. Reč je o 163,5 miliona evra kredita iz 2015, za razvoj hrvatskog železničkog sektora. Od iznosa 41,5 miliona evra dobio je HŽ Cargo. kamata je 0,44% s rokom otplate 20 godina i grejs periodom od 5 godina.

Prema dostupnim podacima, novi gubitak u prva tri meseca ove godine je 23 miliona kuna (oko 3 miliona evra), dok je pad ukupnih prihoda 22 miliona kuna, odnosno 18%. Uz to, HŽ Cargo HŽ Infrastrukturi duguje 320 miliona kuna za korišćenje železničke mreže. Bivša uprava kompanije našla se na meti kritike vlasnika i zbog činjenice da u doba najrestriktivnijih ograničenja drumskog transporta u Europi zbog korona virusa nije uspela da iskoristi porast potražnje za železničkim transportom.

Izvor: seebiz.eu/jutarnji list

Podeli na društvenim mrežama: