Pruga Stara Pazova-Novi Sad biće završena do novembra 2021.

Pruga Stara Pazova – Novi Sad, koja je deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta, biće završena do novembra 2021, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je, obilazeći radove na izgradnji vijadukta i tunela Čortanovci, istakla da je ulaganje u razvoj železnice sinonim za razvoj i napredak Srbije.

Mihajlović je podsetila da će naredne godine početi novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, na primer, izgradnja pruge Novi Sad – Subotica, autoput Ruma – Šabac – Loznica, Fruškogorki koridor, autoput između Preljijne i Požege, prva deonica autoputa između Niša i Merdara na prvoj deonici Niš – Pločnik i drugi.

V.d. generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Mirobljub Jevtić je istakao da je deonica Stapa Pazova-Novi Sad trenutno najveće gradilište u Evropi.

– Rok za završetak svih radova je novembar 2021. godine, dodao je Jevtić.

Izgradnja vijadukta i tunela „Čortanovci”, na deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine, jedan je od najkrupnijih građevinskih poduhvata u ovom delu Evrope.

Radovi su počeli 11. avgusta 2017. godine. Izvođač radova je ruska kompanija „RZD International”, a vrednost posla je oko 337,6 mil USD.

Grade se dve tunelske cevi, obe dužine od po 1,1 kilometar, kao i vijadukt dužine 2,9 kilometra i nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.