Prugom Subotica-Segedin ponovo saobraćaju teretni vozovi

Nakon obnove pruge, ponovo je uspostavljen železnički saobraćaj između Subotice i Segedina, navela je Mađarska državna železnica (MAV). Prvi teretni voz krenuo je u ponedeljak, 1. avgusta, u 18 časova, sa Železničke stanice u Subotici za Segedin.

Iz MAV-a su obavestili javnost da je predviđeno da će vozovi od sada saobraćaju svakodnevno, ali samo u noćnim terminima, između 18 i 8 časova ujutru. MAV apeluje na građane da železničke prelaze koriste sa povećanom pažnjom, jer godinama nisu bili u funkciji.

Mađarska državna železnica takođe upozorava putnike da železničke prelaze koriste samo ako je vozač siguran da je prolaz bezbedan, prenosi Danas.rs.

Podsećamo, kamen temeljac za obnovu pruge Subotica-Segedin položili su zajednički Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Viktor Orban, premijer Mađarske 18. oktobra 2021. godine. Posao na srpskoj strani u najvećem delu završen je u aprilu ove godine, a potom su usledili završni radovi (elektrifikacija, zaštita od buke itd).

Uspostavljanje putničkog saobraćaja na pruzi Subotica-Segedin planirano je u jesen sledeće godine.

I mada se u prvi plan uvek ističe da će zahvaljujući ovoj pruzi veza između dva pogranična grada biti jednostavnija i brža, njen značaj je dalekosežniji, naime, ona bi u oblasti teretnog saobraćaj trebalo da bude alternativni pravac za prevoz robe dok se gradi brza pruga Beograd-Budimpešta, budući da je neophodna kako bi se najavljeni radovi kroz Mađarsku mogli sprovoditi uz potpuni prekid saobraćaja.