Prvi kompletan remont Vectrons lokomotiva u Poljskoj – Siemens Mobility i PKP Cargo jačaju saradnju

Poljski PKP Cargo, jedan od najvećih železničkih kargo-prevoznika u Evropskoj uniji, objavio je početkom januara vest o daljem razvoju saradnje sa kompanijom Siemens Mobility.

Kako je saopšteno, PKP Cargo je odlučio da iskoristi opciju iz ugovora sa poljskom filijalom Siemens Mobility da obezbedi P4 periodične popravke od 2023. do 2024. za kupljene Vectron MS lokomotive. Siemens Mobility će izvršiti periodičnu opravku prvih 12 vozila.

Između 2015. i 2022. godine, PKP Cargo je kupio ukupnu flotu od 25 Vectron MS lokomotiva. Prvih 20 električnih lokomotiva je u redovnom servisu, a još 5 će biti predato na servis tokom prvog kvartala 2023. Nakon skoro 8 godina korišćenja prvih lokomotiva, sada će im biti potrebne periodične popravke nivoa P4.

Od 2009. godine, servisni tim Siemens Mobility obavlja aktivnosti održavanja i popravke Siemens lokomotiva koje se kreću poljskim prugama. Tim, koji broji skoro 60 ljudi, radi sa tri lokacije – Varšave, Poznanja i Katovice. Opslužuje i vozila porodice Eurosprinter, kao i Vectrons.

Siemens Mobility je takođe prvi proizvođač železničkih vozila koji radi na poljskom tržištu sa ECM sertifikatom u oblasti održavanja lokomotiva.

Vectrons su najsavremenije univerzalne lokomotive na evropskom tržištu, sa modularnim dizajnom koji omogućava lako prilagođavanje zahtevima upotrebe i specifičnosti vožnje u različitim zemljama i različitim uslovima rada. Lokomotiva je razvijena imajući na umu različite transportne zadatke.

Osnovna pretpostavka za konstrukciju vozila bila je efikasnost i isplativost vučnih zadataka u nacionalnom i prekograničnom saobraćaju, kako za putnički tako i kargo saobraćaj širom Evrope.

Servisni tim Siemens Mobility je dosada već obavljao periodične popravke za određene modele PKP Cargo lokomotiva, a krajem 2022. ugovor je proširen kako bi bila uključena i kompletna revizija prvih 12 Vectron MS lokomotiva.

– Radujemo se razvoju saradnje sa kompanijom PKP Cargo u narednih nekoliko godina, posebno u oblasti servisa lokomotiva, gde obezbeđujemo najviši nivo dostupnosti vozila na tržištu. Revizija 12 lokomotiva biće sprovedena lokalno, u Varšavi, u saradnji sa Siemens servisom i centrom za popravku lokomotiva u Minhenu Allach, gde imamo naš servisni tim u fabrici lokomotiva Vectron. Ovo će biti prvi kompletan remont Vectronsa u našoj zemlji – rekao je Piotr Haremza, direktor servisne divizije Siemens Mobility.

Poljski železnički operateri i prevoznici već su kupili više od 100 modernih Siemens električnih lokomotiva (vozila Husars, Vectrons, Smartrons). Svakodnevno ih koriste Cargounit, PKP Interciti, PKP Cargo, DB Cargo Polska, Lotos Kolej, Freightliner PL i Laude Smart Intermodal, prenosi railwaypro.com.

Foto: YouTube/Printscreen