Prvi teretni vozovi na obnovljenoj pruzi Niš-Zaječar

Polaskom prvog teretnog voza u ponedeljak, 16. avgusta 2021, u 19 sati, uspostavljen je teretni železnički saobraćaj na rekonstruisanoj pruzi Niš-Zaječar, dugoj 108 kilometara. Na taj način, ova remontovana regionalna pruga predata je u delimičnu eksploataciju, saopštilo je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije.

Saobraćaj teretnih vozova na ovoj pruzi obavljaće se tokom 12 sati u toku dana i to u periodu od 19 sati uveče do sedam sati ujutru. U periodu kada se ne obavlja teretni saobraćaj, odvijaće se finalni radovi na završetku rekonstrukcije pruge.

Privredno društvo za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP Novi Sad i Saobraćajni institut CIP sanaciju pruge od Matejevca do Knjaževca otpočeli su u aprilu 2019. godine. Tehnički prijem rekonstruisane deonice između Matejevca i Svrljiga obavljen je 2. aprila ove godine, a od tada do 15. avgusta izvođač radova završio je i radove između Svrljiga i Knjaževca.

Sada su u toku finalni radovi, a rok za tehnički prijem kompletne pruge je 30. oktobar 2021. godine, čime će biti stvoreni uslovi za puštanje u saobraćaj i putničkih vozova na ovoj relaciji.

Radovi na rekonstrukciji pruge Niš- Zaječar izvođeni su u uslovima potpune obustave saobraćaja na celoj trasi. Teretni saobraćaj tokom perioda rekonstrukcije odvijao se pravcem Niš–Mala Krsna–Požarevac–Majdanpek–Prahovo.

Zbog teškoća sa nabavkom, a zatim i dopremom tucanika na gradilište, kao i drugih teškoća prouzrokovanih pandemijom tokom ove i prošle godine, ovijali su se nešto sporije nego što je prvobitno planirano.

Pruga Niš-Zaječar je, podsetimo, većim delom izgrađena do Prvog svetskog rata, a u potpunosti 1922. godine. Poslednji put je rekonstruisana davne 1961, zbog čega su vozovi na većem broju deonica saobraćali brzinama od 10 do 30 kilometara na sat.

Teretni saobraćaj bi, kako je objavljeno kada je rekonstrukcija otpočela, trebalo da očekuje značajno poboljšanje, odnosno povećanje osovinskog opterećenja pruge sa 18 na 22 i po tone po osovini.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije