Putnički vozovi postaju teretni – i isporučuju PAKETE u urbana područja!

Transport pošiljki do centralnih gradskih područja u Velikoj Britaniji, uz pomoć “prepravljenih” putničkih vozova, testiran je tokom prošle godine, kada je na takav način obavljeno nekoliko hitnih isporuka medicinske opreme za National Health Service.

Ova mogućnost ponovo je u fokusu, ali sada za potrebe sektora online trgovine, kao i drugih komercijalnih aktivnosti, piše trans.info.

NetworkRail, kompanija koja upravlja železničkom infrastrukturom u Velikoj Britaniji, najavila je da će konvertovani putnički vozovi uskoro isporučivati robu na određene centralne gradske stanice u toj zemlji. Do kraja ove godine, naime, trebalo bi da startuje prvi voz, koji će saobraćati na ruti između Midlandsa i Škotske, dok bi u 2022. moglo da bude pokrenuto i više linija – u zavisnosti od potražnje kupaca i raspoloživih vozova.

Pogledajte video koji pokazuje izged i kapacitete voza – pre i posle „transformacije“!

Jedan „prepravljeni voz“, kako se navodi, može da transportuje približno istu količinu robe kao i kamion sa prikolicom, a potpuno preuređeni vagoni mogu da prime palete, roll kontejnere itd. Početkom meseca, NetworkRail i kompanija Orion, koja pruža usluge distribucije, testirali su kako koncept funkcioniše na stanici Euston.

Projekat uključuje konvertovanje starih putničkih vozova u vozove za transport robe u prometna, urbana područja. Takav fleksibilan servis mogao bi da koristi online maloprodaji, ali i za prevoz druge lake robe, koja je preduzećima potrebna u veoma kratkom roku. Po dolasku u stanicu, robu preuzimaju kuriri i biciklom ili kombijem je transportuju do krajnjih kupaca.

Kako piše trans.info, ovi vozovi mogli bi da budu brži od 100 km/h, što je dvostruko više od proseka u drumskom saobraćaju u gradskim područjima. Osim kraćeg vremena isporuke, takav način transporta ima još nekoliko prednosti: ovi vozovi mogu da saobraćaju elektrificiranim i neelektrificiranim prugama, lako ih je natovariti i istovariti, imaju pristup gradskim centrima za razliku od drugih železničkih opcija itd, navodi NetworkRail.

Kompanija Orion, koja je zaslužna za „konvertovanje“, navodi da prelazak sa drumskog na železnički transport donosi ekonomske, ekološke i socijalne benefite.

– Svaki voz sa 8 vagona uklanja 24 kombija sa dizel motorom sa naših puteva, smanjujući tako zagušenja i emisiju ugljenika i poboljšavajući kvalitet vazduha u gradskom jezgru – tvrdi generalni direktor Karl Watts, prenosi trans.info.

Prenamena putničkih vozova u teretne očigledno je sve zanimljivija tema u UK, te je sve više igrača koji se uključuju u ovaj segment. Tako je nedavno i britanska lizing kompanija Eversholt Rail objavila je da je spremna da operaterima tokom ovog meseca da u zakup prvi električni voz preuređen za teret pod brendom Swift Express Freight.