RAILFREIGHTLOCATIONS: Sve železničke lokacije na jednom mestu

Evropska komisija  je odlučila da portal „Railfreightlocations.eu“ pretvori u standardni instrument za informacije o železničkim objektima širom Evrope i imenovala je „HaCon Ingenieurgesellschaft“ mbH i njegove evropske partnere kao rukovodioce razvoja projekta. Nakon uspešne pilot faze, projekat će biti produžen uključivanjem svih vrsta železničkih objekata, poput ranžirnih stanica, objekata za održavanje i stanica za gorivo.

Portal, koji je kao pilot verzija dostupan online od oktobra 2015. godine, trenutno obuhvata više od 3.700 lokacija širom Evrope, uključujući intermodalne terminale, železničke logističke centre, kao i javne i privatne kolovoze.

„Railfreightlocations.eu“ će ponuditi svim operaterima objekata udobnu i jeftinu priliku da se pridržavaju obaveza objavljivanja i ažuriranja informacija o svojim objektima, u skladu sa važnim EU propisima, kao i da objavljuju dodatne informacije o svojim objektima i uslugama koje pružaju. Tako će, špediteri, železnički operatori i železničke logističke kompanije dobiti jedinstven izvor informacija za sve podatke i usluge objekata koji su relevantni za tržište.

Pored tehničkog razvoja portala i početnog prikupljanja podataka, biće razvijene i preporuke za model poslovanja i upravljanja, za buduću stalnu upotrebu portala. Projekat će trajati oko godinu dana, a cilj je da bude završen do maja 2019. godine.

Inicijativu podržavaju glavne evropske asocijacije železničke industrije. Pored Hacon-a, partneri na projektu su i Međunarodno udruženje železničkih preduzeća (IBS), Međunarodna unija za kombinovani drumsko-železnički transport (UIRR), Međunarodna unija železnica (UIC), Nemački promotivni centar za intermodalni transport (SGKV) i Švedska konsultantska i softverska kompanija „Triona“.