Razvoj INTERMODALNOG transporta – TEN-T mreži potrebne linije samo za teretni prevoz

Železničku infrastrukturu treba prilagoditi potrebama intermodalnog transporta, a revizija TEN-T projekta idealan je trenutak za ovakvu promenu – glavna je poruka asocijacije UIRR (International Union for Road-Rail Combined Transport) donisiocima odluka u Evropskoj uniji. Prema mišljenju stručnjaka, trenutna TEN-T mreža je na mnogo načina zastarela i ne uzima u obzir veliku ulogu koju intermodalni transport danas ima.

Intermodalni transport čini polovinu performansi evropskog železničkog teretnog saobraćaja – to je potvrđeno u studiji UIC-UIRR o kombinovanom prevozu. Osim toga, intedemodalni teretni saobraćaj je skoro udvostručio svoj udeo poslednjih decenija. Međutim, kako tvrdi UIRR, ovaj trend uglavnom je prošao nežabeleženo, jer je tržišni udeo železničkog transporta stagnirao usled pada konvencionalnog transporta, piše specijalizovani portal railtarget.eu. 

Da bi se proširili intermodalni transportni kapaciteti, potrebno je nekoliko promena prilikom revizije TEN-T parametara. Revizija je, inače,  zakazana za oktobar ove godine, a Evropska komisija trenutno priprema svoj predlog. Industrija želi da učestvuje i uključi se u javne diskusije o budućem obliku mreže.

Predstojeća revizija Uredbe TEN-T dolazi u pravom trenutku kako bi se osiguralo da železnička infrastruktura bude u skladu sa potrebama intermodalnog železničkog teretnog saobraćaja, navodi Ralf-Charley Schultze, predsednik UIRR u svom obraćanju.

UIRR je sredinom aprila objavio Position paper koji definiše zahteve u cilju daljeg razvoja kombinovanog transporta. Originalni dokument možete pogledati OVDE, a u nastavku pročitajte neke od smernice koje Udruženje predlaže! 

Tehnički parametri TEN-T

Da bi se bolje zadovoljile potrebe železničkog teretnog prevoza, tehnički parametri železničkih koloseka u TEN-T uredbi moraju se ažurirati, navodi UIRR. Ovi parametri definišu standarde koloseka koji su deo TEN-T mreže, ali ne ispunjavaju uvek aktuelne potrebe u intermodalnom sektoru. Na primer, potrebno je da se omogući prolazak intermodalnih vozova, koji nose poluprikolice-hladnjače visoke 4 i široke 2,60 metara.

Pixabay.com/S. Hermann & F. Richter

– Merenja koloseka i proračuni za maksimalnu širinu i visinu vozova koji mogu saobraćati, mogu biti stari i nekoliko decenija. U pojedinim slučajevima, kriterijumi su definisani mnogo pre nego šo je dozvoljeno da evropskim putevima saobraćaju poluprikolice širine 2,6 metara.

Prema UIRR-u, to može dovesti do problematičnih situacija. U nekoliko slučajeva upravnici železničke infrastrukture čak uskraćuju upotrebu intermodalnim prevoznicima, samo zato što kodifikacija koloseka nominalno ne omogućava promet standardnih intermodalnih vagona natovarenih ovim vrstama poluprikolica, piše railtarget.eu.

Železničke linije samo za teretni prevoz

Takođe, kako se navodi, trebalo bi da postoji mreža železničkih linija poželjnih samo za prevoz tereta. Iako postoji nekoliko železničkih linija na kojima su vozne rute dostupne samo za putničke vozove, ne postoji kategorija koja bi označila one železničke pruge koje pružaju samo teretni prevoz.

To nije isključiv, već prioritetni način. Oznaka poželjne teretne železničke pruge trebalo bi da bude utvrđena kako bi se naznačile one železničke pruge na kojima je više od 50% putovanja namenjeno teretnim vozovima, objašnjava UIRR.

Važan razlog za stvaranje teretne mreže je taj što teretni vozovi saobraćaju manjom brzinom od putničkih.

TEN-T mreža

Transevropska transportna mreža (TEN-T) je panevropska mreža železničkih linija, puteva, unutrašnjih plovnih puteva, brodskih puteva, luka, aerodroma i železničkih terminala. Uredba TEN-T definiše nacionalne i evropske investicije i ciljano finansiranje u okviru CEF-a i drugih relevantnih šema EU. Ova Uredba se s vremena na vreme revidira, jer novi događaji, koji nisu bili predviđeni u vreme njenog kreiranja, zahtevaju modernizaciju određenih funkcija mreže.