Rekordan rast kombinovanog prevoza u 2021.

Tokom drugog kvartala 2021. godine, evropski sektor kombinovanog transporta postigao je rast od 23,43%, u odnosu na isti period 2020, kada su se dogodile prve blokade i ograničenja vezana za pandemiju, piše specijalizovani portal railfreight.com.

Iako se čini da su visoke cene nafte odigrale ulogu u očuvanju baze korisnika sektora stečene tokom pandemije, jasno je da se kombinovani transport, generalno, nalazi na uzlaznoj putanji: u prvom kvartalu 2021. godine ostvario je rast prometa od 3,17%, dok je u celoj 2020. ostvaren rast od 6,77% u odnosu na godinu ranije.

Intermodalni transport je sastavni deo sektora kombinovanog prevoza i što je veći njegov rast, to su bolji ukupni rezultati. Iako je regionalni prevoz važna stavka, u ovom segmentu najznačajniju razliku može doneti – interkontinentalni transport tereta.

Na primer, interkontinentalni intermodalni transport između Evrope i Kine je porastao za 31% tokom 2020. Ovaj rast donosi investicije i nove intermodalne terminale u Evropi, ojačavajući sektor kombinovanog prevoza i ostavljajući dugoročan trag koji je već sada vidljiv, a biće još intenzivniji u narednom periodu.

Kao što je Međunarodna unija za drumski i železnički kombinovani transport (UIRR) podvukla, za Evropu je i dalje ključno da stvori optimalno regulatorno okruženje za veći rast kombinovanog transporta. Paket Fit for 55 hrabar je korak u ovom smeru, a kombinovani transport već nudi provereno rešenje za ove potrebe, smatra Unija.

– Učenici na tržištu već sada ostvaruju smanjenje emisije CO2 od 65-70%, preselivši svoje lance snabdevanja sa isključivo drumskog na kombinovani prevoz. Transport elektrifikovanom železnicom i upotreba električne pretovarne mehanzacije, u kombinaciji sa korišćenjem električnih kamiona za first i last mile usluge, mogu da garantuju da će kombinovani transport bez ugljenik moći da postane svakodnevica u roku od jedne decenije – navodi UIRR, piše railfreight.com. 

Paket Fit for 55

Klimatski plan EU podrazumeva smanjenje emisije štetnih gasova za najmanje 55% do 2030. godine. Paket Fit for 55 je skup predloga za reviziju i ažuriranje zakonodavstva EU i pokretanje novih inicijativa s ciljem da se osigura da su evropske politike u skladu sa klimatskim ciljevima koje su Savet i Parlament Evrope dogovorili.

Korona stopirala podsticaje u Srbiji 

Tokom 2018. i 2019. država je subvencionisala projekte razvoja kombinovanog prevoza u Srbiji, a takva praksa trebalo je da bude nastavljena i u 2020, ali je pandemija omela planove. Sredstva od 120 miliona dinara, koja su bila budžetom opredeljena za subvencije, preusmerena su za potrebe „implementacije mera na suzbijanju negativnih efekata pandemije“.