Rekordna porudžbina – Nemački gigant isporučiće 1.200 električnih lokomotiva za Indijske železnice

Indijske železnice (Indian Railways) naručile su od kompanije Siemens 1.200 električnih lokomotiva, što je najveća porudžbina ikada za tog nemačkog industrijskog giganta.

Vrednost 11-godišnjeg ugovora je 3 milijarde evra, saopštio je Siemens Mobility. Dve strane su zaključile i ugovor o održavanju i remontu lokomotiva na 35 godina.

Nove električne lokomotive moći će da vuku do 4.500 tona i da dostignu brzinu do 120 kilometara na sat. Pogoni lokomotiva će se proizvoditi u Siemens fabrici u Indiji. Lokomotive će se sklapati u fabrici Indijskih železnica u Dahodu, u državi Gudžarat u Indiji, dok će se održavanje obavljati u četiri depoa Indijskih železnica. Montaža i održavanje lokomotiva biće realizovani zajedno sa osobljem Indijskih železnica.

Kompanija Siemens podseća da Indija ima jednu od najvećih železničkih mreža u svetu i takođe se smatra jednim od najbrže rastućih železničkih tržišta.

Kako je izjavio generalni direktor Siemens-a Roland Buš, kompanija podržava održivu transformaciju indijskog transportnog sektora, budući da ta zemlja nastoji da skoro udvostruči kapacitete na svojim železnicama.

– Ponosan sam što će ova velika porudžbina pomoći Indiji da ostvari svoj ambiciozni cilj stvaranja najveće zelene železničke mreže na svetu, jer će naše lokomotive uštedeti više od 800 miliona tona emisije CO2 tokom svog životnog ciklusa.

Michael Peter, izvršni direktor Siemens Mobility, istakao je da će nove lokomotive pomoći povećanju obima transporta tereta na jednoj od najvećih svetskih železničkih mreža, jer mogu da zamene između 500.000 i 800.000 kamiona tokom svog životnog ciklusa.

– Ova istorijska narudžbina učvrstiće posvećenost Indijskih železnica da se postigne 100% elektrifikacija železničkog saobraćaja u zemlji. Naše partnerstvo će dodatno ojačati poziciju kompanije Siemens Mobility u Indiji i podržati širenje željezničkog tržišta u zemlji – dodao je.

Izvoe/foto: Siemens