Roba železnicom od Japana do Evrope stiže za 19 dana!

RZD Logistics i FESCO Transport Group pokrenuli su prvu tranzitni servis za isporuku robe preko Transsibirske železnice iz Japana u Evropu kroz daleki istok Rusije. Probni voz na Transsibirskom kopnenom mostu (Trans-Siberian Landbridge) krenuo je 23. maja iz luke Jokohama. Ukupno vreme isporuke iznosi najmanje 19 dana, dok bi vreme isporuke morem preko Sueskog kanala iznosilo najmanje 45 dana.

Intermodalni lanac Transsibirskog kopnenog mosta organizovan je na relaciji luka Jokohama – luka Vladivostok – Transsibirska železnica – Brest – odredište u Evropi. Dolazak probnog voza, koji prevozi netoksične hemijske proizvode iz japanske luke Jokohama do poljskog grada Vroclava očekuje se sredinom juna.

Kao deo zajedničkog tranzitnog proizvoda, FESCO obezbeđuje isporuku putem mora, luka i obezbeđuje flotu kontejnera, dok je RZD Logistcs odgovorna za organizaciju železničkog saobraćaja.

Na osnovu probne dostave, kompanije će završiti rad na transportnoj tehnologiji kako bi usluga bila dostupna korisnicima u junu 2019. godine, a nakon toga će biti organizovana povratna linija iz Evrope do Japana. Putem servisa preko Transsibirskog kopnenog mosta delovi automobila, roba široke potrošnje bi trebalo da budu isporučeni evropskim zemljama.

– Ovim projektom želimo da praktično pokažemo naš potencijal za saradnju sa japanskim preduzećima kroz ponudu savremenih konkurentnih transportnih proizvoda. Vidimo veliki potencijal za saradnju sa japanskim kolegama i želimo da koristimo stvorenu infrastrukturu, ali i za transport robe iz Japana –  rekao je Aleksandar Mišarin, prvi zamenik generalnog direktora RZD-a.

Ruske železnice i japansko Ministarstvo transporta sklopili su dogovor da razviju multimodalne transportne usluge preko daleko-istočnih luka Rusije i Transsibirske železnice. U proteklih 5 godina, Ruske železnice su uložile 5 milijardi dolara za razvoj istočne železničke mreže, što je omogućilo povećanje obima u iznosu od oko  30%.

Trenutno, teretni saobraćaj između Japana i Evrope u iznosu od 3 miliona TEU godišnje prolazi kroz Sueski kanal, ali postoji mogućnost da se ponudi mnogo brža i efikasnija usluga preko Transsibirske železnice.

– Siguran sam da će transsibirski kopneni most biti u velikoj potražnji od strane japanskih partnera i da će pomoći u jačanju i proširenju naše uzajamno korisne saradnje sa njima –  rekao je Aleksandar Isurin, predsednik FESCO-a.