RZD razmatra zajedničku proizvodnju lokomotiva na gas u Srbiji

„Ruske železnice“ (RZD) razmatraju predlog da u Srbiji napravimo zajedničku kompaniju za proizvodnju lokomotiva na gas, izjavila je u četvrtak (13. februara 2020. godine) ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ocenila da bi to bilo od velikog značaja za privredu Srbije.

Mihajlović je sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejem Pavlovom i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom razgovarala o infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju u Srbiji.

Posebno su razmotrili izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta do kraja sledeće godine, kada će, kako je rekla Mihajlović, vozovi od Beograda do Novog Sada ići brzinom od 200 kilometara na čas. Sergej Pavlov je kazao da radovi na deonici „brze pruge“ Stara Pazova-Novi Sad idu po ugovorenoj dinamici, i dodao da RZD na gradilištima u Srbiji ima 1.500 radnika.

Bilo je reči i o novim aktivnostima – rekonstrukciji deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva do Vrbnice – na granici s Crnom Gorom, kao i o izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra železnice u Srbiji. Mihajlović je izjavila kako očekuje da ugovor o rekonstrukciji bude zaključen u aprilu, tokom posete direktora RZD Srbiji, kada bi počela i izgradnja centra.

Izvor: Beta/RTS

Foto: Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе