SAZNAJEMO: Još 3 kompanije dobile licencu za železnički kargo prevoz u Srbiji

Tokom 2022. godine licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju dobile su još tri kompanije, saznaje PlutonLogistics.

U pitanju su preduzeća Sinhron Rail d.o.o. (Beograd), Enna Transport Bgd d.o.o. (Beograd), kao i Rail Cargo Carrier – Southeast d.o.o. (Beograd).

Kako se navodi u registru APR-a, preduzeće Sinhron Rail d.o.o. Beograd (u vlasništvu Radosava Ivanovića) osnovano je u novembru prošle godine.

Početkom jula 2022. objavili su oglas za mašinovođe, gde je navedeno da je “kompanija Sinhron Rail d.o.o. Beograd novi železnički operater u Srbiji”, kao i da traži “kandidate za angažovanje na poslovima mašinovođa-tehničar vuče, na lokacijama Novi Sad, Pančevo, Vršac”. Prema podacima Direkcije za železnice, licenca za prevoz u železničkom saobraćaju, izdata im je 18. marta 2022.

Enna Transport Bgd d.o.o. Beograd deo je hrvatske grupacije ENNA. Kao vlasnik beogradskog preduzeća, osnovanog u novembru 2021, upisana je firma Enna Logic. ENNA grupa je, inače, tokom 2021. godine upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA grupe tim ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Logic i ENNA Transport te ENNA Fruit.

ENNA Logic je, podsetimo, zajedno sa Maersk-ovim APM Terminals, novi koncesionar terminala Zagreb Deap See u riječkoj luci. Enna Transport prvi je privatno železnički kargo prevoznik u Hrvatskoj, koji, kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu „uspešno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji“.

Enna Transport Bgd dobila je licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju 25. marta 2022.

Rail Cargo Carrier Southeast d.o.o. Beograd deo je austrijske Rail Cargo Group (u vlasništvu njihove mađarske podružnice Rail Cargo Carrier Kft.). Licencu u Srbiji dobio je sredinom jula 2022.

Licencu za prevoz, podsetimo, krajem 2021. dobilo je i preduzeće PIMK d.o.o. Dimitrovgrad (deo bugarskog Pimk Rejl Holdinga).

Budući da je firmi NCL Neo Cargo Logistic junu 2022. oduzeta licenca, prema zvaničnom registru Direkcije za železnice, licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju u Srbiji ima ukupno 18 železničkih operatera (od kojih nisu svi i aktivni). Uz pomenute firme, to su još i Srbija Kargo (državni operater), SL-Cargo Logistics, Standard logistics, Kombinovani prevoz, A.B. Prevoz Beograd, Trans cargo logistic, Rail Transport Logistic, Eurorail logistic, Despotija, Panon Rail Subotica, OBL Logistic Beograd, Lokotrans Subotica, Transagent operator Beograd i Global Neologistics