Visoka cena energije i infrastrukturni radovi najveća pretnja intermodalnom transportu

Međunarodna unija za drumski i železnički kombinovani transport (UIRR) nema optimistične prognoze za narednu godinu vidljivo je iz indeksa raspoloženja UIRR koji nastavlja da pada drugi kvartal zaredom – indeks je trenutno „blago negativan“. Uslove za 2023. čini neizvesnim povećanje cena dizela i električne energije, zajedno sa ograničenjima kapaciteta na mreži, saopštili su.

Dok je cena dizela koji pokreće kamione na velike relacije porasla za 70 odsto od februara, vučna električna energija je poskupela za 300-1.000 odsto – u zavisnosti od zemlje.

Dodatne poteškoće će doći zbog nepredviđenih situacija izazvanih infrastrukturnim radovima, rezimira se.

– Upravljači infrastrukturom još uvek nisu garantovali sve puteve potrebne intermodalnim teretnim vozovima u 2023. godini – navode iz UIRR-a.

Da bi se prevazišla trenutnu situaciju, industrija je predložila neke kratkoročne mere kao što su regulisana cena električne energije za vuču, proširenje RNE Priručnika za upravljanje nepredviđenim situacijama kako bi se pokrile smetnje u vezi sa radovima i prenos PSO (javnog prevoza)  sa malom iskorišćenošću na potpuno natovareni intermodalni teretni voz.

Dugoročno gledano, ovi izazovi bi trebalo da budu rešeni Paketom za ekološki transport, koji će biti predstavljen u aprilu 2023.

Paket će se sastojati od direktiva o kombinovanom transportu, težinama i dimenzijama, nove uredbe o smanjenu emisija i sveobuhvatnog predloga o kapacitetu železničke infrastrukture, objašnjava UIRR.

– Sektor evropskog kombinovanog transporta pozdravlja zakasnelu reformu regulatornog okvira za teretni transport, navodi se u saopštenju UIRR-a.

Izvor: RailFreight.com