Slovenačke železnice privukle ulagača u teretni prevoz, najavljuju širenje i na Srbiju

Objavivši skoro zaključenje sporazuma o ulasku češkog EP Holdinga (EPH) u vlasničku strukturu firme ćerke Slovenačkih železnica (SŽ) za teretni prevoz, direktor SŽ Dušan Mes najavio je širenje kompanije na susedna tržišta.

– Sa svežim kapitalom koji će teretni prevoz dobiti kroz saradnju sa EP Holdingom, preuzeli bismo određene firme, između ostalih, u Hrvatskoj i Srbiji – najavio je Mes u intervjuu za slovenački Dnevnik, ne precizirajući koje su tačno firme u regiji na meti SŽ Teretni prevoz.

Češki holding trebalo bi da preuzme 49% vlasništva u SŽ Teretni prevoz, a procenjuje se da će ga to koštati oko 80 miliona evra.

Iznoseći detalje pregovora sa EPH, Mes je naveo da je postignut dogovor o iznosu dokapitalizacije i poslovnim planovima za SŽ Teretni prevoz do 2030.

Preostaje, dodao je, da se s češkim ulagačem postignu dogovori o postojećim ugovorima Teretnog prevoza s ostalim firmama unutar sistema slovenačkih državnih železnica.

Iako mu je osnovni biznis energetika, EPH, jedna od najvećih čeških kompanija u vlasništvu Daniela Kretinskog, poslednjih godina je sve izraženiji investitor u transport i logistiku. U sastavu holdinga je oko 70 firmi u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Francuskoj.

U 2018. godini Holding je ostvario prihod od sedam milijardi evra, ima oko 25.000 zaposlenih, najveći je proizvođač električne energije u Češkoj, vlasnik je najvećih rudnika lignita u Nemačkoj i jedan od najvažnijih trgovaca ruskim gasom u Evropi.

Bogatstvo Daniela Kretinskog Forbs procenjuje na tri milijarde dolara, svrstavajući ga među 1.000 najbogatijih ljudi na svetu u 2019. godini.

Izvor: dnevnik.si/seebiz.eu

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.