SMENA na čelu HŽ Cargo – Za direktora predložen Dragan Marčinko

Na zatvorenom delu prošlonedeljne sednice Vlade Hrvatske donet je zaključak kojim se Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. predlaže imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave – direktora društva HŽ Cargo, na razdoblje od najduže šest meseci, do imenovanja direktora putem javnog konkursa, prenosi N1 Hrvatska.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je uoči sednice Vlade Hrvatske novinarima rekao da je smenio Upravu HŽ Cargo, zbog loših rezultata poslovanja.

– Procenio sam da treba tako uraditi, jer podaci pokazuju da je promet u prva tri meseca pao za 23 miliona kuna (oko 3,02 miliona evra) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U protekla dva meseca radnicima su isplaćene plate bez poreza i doprinosa. Promet preduzeća HŽ Cargo kontinuirano pada, iako se u vreme korona krize sve koncentrisalo na teretni prevoz, železnički, a kasnije i kamionima. Situacija nije dobra, to je bila moja procena i ja sam doneo takvu odluku – rekao je ministar.

Marčinko je, između ostalog, gradio karijeru u Belju i PIK Vrbovec, a bio je i direktor kutinske Petrokemije.

Upravu preduzeća HŽ Cargo činila je jedna osoba, direktor Gordan Žurga, koji je na HTV-u rekao da je odluku o opozivu dobio u sredu popodne, objavila je N1 Hrvatska.

Povodom smene čelnika, oglasilo se i samo preduzeće HŽ Cargo, saopštenjem u kojem su izneli svoju verziju dešavanja. U vezi sa navodima o isplatama plata bez poreza i doprinosa, HŽ Cargo objavio je da su korišćeni paketi mera koje je donela Vlada Hrvatske, i da određene zakonske odredbe podrazumevaju da „HŽ Cargo d.o.o. ne može biti dužan radnicima, već HŽ Cargo d.o.o. može jedino biti dužan prema Poreskoj upravi Ministarstva finansija, a to sa socijalnim položajem radnika niti ostvarivanjem njihovih prava koja proizlaze iz uplaćenih poreza i doprinosa nema nikakve veze“.

– Činjenica je da je covid-19 uticao na poslovanje HŽ Carga na način da je zbog otkazivanja ili prolongiranja nekih poslova i smanjenja prevoza na nekim ključnim relacijama npr. prema Italiji došlo do pada prihoda od prevoza, dok je istovremeno došlo do povećanja operativnih troškova, te je pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine 18% što je i sam Gordan Žurga javno izneo. S obzirom na izjave iznete u pojedinim medijima smatramo da je javnost obmanuta i da je naneta šteta ugledu Gordana Žurge – navodi se u saopštenju HŽ Cargo.