Solun kao pomorsko čvorište za Srbiju – Novi redovan kontejnerski servis do Niša

Kompanija CMA CGM namerava da proširi svoju evropsku mrežu intermodalnih usluga i najavljuje da će već sredinom avgusta pokrenuti novi kontejnerski voz iz grčke luke Solun do Niša. U kombinaciji sa nekoliko pomorskih linija, nova intermodalna veza će doprineti pretvaranju Soluna u pravu pomorsku kapiju do Srbije, navode iz CMA CGM.

Blok-voz na relaciji Solun-Niš-Solun počeće da saobraća počev od 11. avgusta, jednom nedeljno: četvrtkom iz Soluna i ponedeljkom iz Niša. Predviđeni kapacitet je 50 TEU, u svakom smeru. Nova intermodalna usluga podrazumeva tranzitno vreme između Grčke i Srbije od 2,5 dana, navedeno je na zvaničnom sajtu kompanije.

Iz CMA CGM ističu da će intermodalni servis  Solun-Niš-Solun imati dve velike prednosti. Prvi je njegova povezanost sa nekoliko pomorskih ruta – iz Kine, Južne Koreje, Indije, sa Bliskog istoka i Istočnog Mediterana, kao i iz Severne Amerike.

– Intermodalni servis će omogućiti da pošiljke stignu u Niš iz Šangaja za 40 dana, a iz Izmira za 7 dana. Teret će iz Niša do Šangaja putovati 47 dana, do Mundra 37 dana, a do Damietta 6 dana – navodi se.

Druga prednost je dvostruko smanjenje karbonskog otiska pri prevozu kontejnera od Soluna do Niša železnicom, umesto drumom, dodaju.