Španci zainteresovani za ulaganje obnovljivu energiju i izgradnju železnice u Srbiji

Poslovni forum Srbija – Španija, koji je u četvrtak, 3. novembra, održan u Beogradu, okupio je oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su Airbus, Typsa, Simens Gamesa, Caf i Azvi.

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina, saopšteno je iz Ambasade Španije u Beogradu.

Tokom konferencijskog programa Poslovnog foruma održan je niz panel-diskusija kroz koje su predstavljene mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, sa posebnim osvrtom na multilateralno finansiranje kapitalnih i infrastrukturnih projekata (saobraćaj, životna sredina, energetika).

Špansku delegaciju predvodila je španska ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je u okviru Poslovnog foruma potpisala sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti infrastrukture, odnosno Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji, sa srpskim ministrom finansija, Sinišom Malim.

Bilatelarna saradnja Srbije i Španije

– Bilateralna trgovinska razmena Srbije i Španije dostigla je 722 mil EUR u 2021. godini, čime je zabeležen odličan rast od preko 100% u prethodnih šest godina. Ovaj trend je očuvan i tokom najtežih godina pandemije, kao i tokom 2022. godine, takođe u teškom međunarodnom kontekstu, pri čemu je španski izvoz zabeležio porast od 39,6%, a srpski izvoz porast od 42,3% u prvih osam meseci ove godine – ističe se u saopštenju.

Ova razmena nije samo pozitivna već i uravnotežena – španski izvoz u Srbiju 2021.iznosio je 397,25 mil EUR, dok je srpski izvoz u Španiju dostigao 325 mil EUR.

Španske kompanije su učestvovale u realizaciji različitih kapitalnih projekata u Srbiji, finansiranih iz evropskih ili međunarodnih fondova, kako u građevinarstvu, tako i kroz konsultantske usluge, obuku i stručno usavršavanje.

Takođe, španske kompanije sve učestalije iskazuju interesovanje za ulaganje u razvoj obnovljive energije u Srbiji, sektoru u kome je Španija lider u svetu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je nakon sastanka sa španskom ministarkom industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto da su Španci najviše zainteresovani za učestvovanje u projektima železničke infrastrukture u Srbiji.

– Predstavnicima španskih kompanija sam danas rekao da ćemo mi u narednom periodu kupiti 18 vozova koji se nabavljaju sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i pozvao ih da se jave na tender – izjavio je Vesić za Tanjug.

Dodao je da je špansku delegaciju obavestio da će Srbija narednih godina graditi više od 560 kilometara pruga i dodao da su najveću zainteresovanost izrazili za brzu prugu Beograd-Niš i projekat Beovoza.

Ovaj forum organizvali su Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, Privredna komora Srbije i Privredna komora Španije, uz podršku Vlada Srbije i Španije i njihovih resornih ministarstava, saopšteno je iz Ambasade Španije u Beogradu.

Izvor i foto: Ambasada Španije u Beogradu