SAZNAJEMO: Srbija i Bugarska razmatraju gradnju intermodalog terminala na granici

Srbija i Bugarska gužve na graničnim prelazima mogle bi da reše prebacivanjem dela transporta sa druma na prugu, a nadležni razmatraju gradnju intermodalnog čvorišta na granici dve zemlje, saznaje portal PlutonLogistics.

Ministri saobraćaja Tomislav Momirović i Hristo Aleksijev sastali su se nedavno u Dimitrovgradu, a glavna tema razgovora bili su planovi za smanjenje gužve na Gradini, kao i neophodnost uvođenja „zelenih koridora“ koji bi rešili dugačka čekanja na srpsko-bugarskim prelazima.

Osim toga, kako saznajemo, jedna od tema, bila je i ideja za gradnju pograničnog intermodalnog hub-a.

Iako u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije nismo uspeli da dobijemo komentar povodom ovih saznanja, iz nadležnog ministarstva susedne zemlje stiglo je pojašnjenje.

– Tokom sastanka bugarske i srpske strane razgovarano je o pogodnostima koje pruža kombinovani transport – a posebno Ro-La, za transport robe preko granice tokom pandemije, kao i o tome kako se protok robe preko intermodalnog terminala Plovdiv do terminala Cherkezkoj u Turskoj značajno povećao. Ministar Aleksijev je dao ideju za izgradnju ovakvog terminala na teritoriji Srbije, koji će olakšati prelazak granice, doprineti razvoju zelenijeg železničkog saobraćaja i rasteretiti saobraćaj na putevima – navode iz Ministarstva transporta, informacionih tehnologija i komunikacija (MTITC) Bugarske za PlutonLogistics.

Pojašnjavaju da je u pitanju novi projekat, te da bi trebalo da se formiraju zajedničke radne grupe, koje će razgovarati o mogućnostima.

Cilj je da se prvenstveno smanji obim drumskog saobraćaja preko graničnih prelaza, budući da je to sve veći problem ne samo u Bugarskoj i Srbiji, već i u celoj Evropi, s obzirom na povećan broj vozila.

– Prevoz prikolica i kontejnera železnicom olakšava saobraćaj, a transport postaje predvidiv i nezavisan od uslova na putu, posebno zimi i u nepovoljnim vremenskim uslovima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, takav vid transpora povoljan je za životnu sredinu.

Ideja je zasad tek u inicijalnoj fazi, a kako dodaju iz MTITC, zajedničke radne grupe trebalo bi da razmotre sva važna pitanja – rokova, finansiranja itd. Kada je reč eventualnim kapacitetima i sadržajima intermodalnog hub-a, navode da bi trebalo da se uradi istraživanje postojećeg drumskog saobraćaja, te “istraži za koji deo je u ovom trenutku očekivano da se ulije u postojeći železnički saobraćaj”.