Srbija i EU potpisale dokument za lakši razvoj transportne mreže

Dokument o indikativnim mapama Transevropske transportne mreže (TEN-T) u Srbiji između Evropske unije i Srbije potpisan je u Budvi u okviru Samita o povezivanju (Connectivity Summit 2023), održanog prošle sedmice. Na taj način olakšava se razvoj postojeće transportne mreže i omogućava efikasnije obezbeđivanje sredstava za razvoj ključnih infrastrukturnih projekata, uključujući i regionalne pruge koje Srbiju povezuju sa regionom i državama članicama EU, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI).

Dokument je u ime ministra Gorana Vesića potpisao državni sekretar Vladimir Džamić koji je istakao je da je vlada nedavno usvojila predloge više zakona koji su deo Nacionalnog plana za usaglašavanje sa pravnim tekovinama Evropske unije, te da će MGSI nastaviti da intenzivno sprovodi dalje reforme iz svoje nadležnosti.

Džamić je podsetio da je Evropska unija od 2000. do kraja 2022. godine bespovratno u sektor saobraćaja uložila 420,8 miliona evra, dok je samo početkom 2023. Srbija dobila najveću donaciju ikada, za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, u vrednosti od oko 600 miliona evra.

Cilj Samita o povezivanju je da skrene pažnju šire zajednice profesionalaca i političkih aktera na pitanja održivog i efikasnog transporta i logistike kao preduslova za privlačenje investicija i unapređenje trgovine unutar Zapadnog Balkana, kao i regiona i EU.