Srbija Kargo obnavlja vozni park – 43 miliona evra za modernizaciju vagona i lokomotiva

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbediće preduzeću Srbija kargo kredit od 43 miliona evra za nabavku novih lokomotiva, vagona i remont teretnih vagona. Kroz kredit sa državnom garancijom, banka podržava ceo projekat nabavke voznih sredstava.

Projekat će podržati razvoj teretnog železničkog saobraćaja u Srbiji kroz modernizaciju vagona i lokomotiva. Očekuje se da će projekat značajno uticati na kvalitet Srbija kargo usluga, njihovu konkurentnost, kvalitet vagona i lokomotiva kao i na rast i razvoj železničog teretnog saobraćaja.

Omogućavanjem modalnog prelaska sa drumskog na teretni železnički transport i zamenom starih neefikasnih vagona i lokomotiva, Projekat će pozitivno uticati na životnu sredinu u smislu smanjena emisija ugljen-dioksida.

Prema planovima kompanije Srbija kargo, obnova voznog parka obuhvataće nabavku 80 dizel i električnih lokomotiva i 3,000 vagona različitih tipova.

Iz ove kompanije istakli su da će prvobitno uložiti više od 50 miliona evra iz sopstvenog fonda za nabavku voznih sredstava.

Podsetimo, 2018. godine preduzeće Srbija Kargo i Siemens Mobility potpisali su ugovor o isporuci šesnaest Vectron lokomotiva. Ovaj ugovor finansiran je drugom tranšom Evropske banke za obnovu i razvoj i vredan je 32 miliona evra.