Srbija Kargo počinje obnovu voznog parka iz kredita EBRD od 43 miliona evra

Preduzeće Srbija Kargo uskoro će pokrenuti obnovu voznog parka kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 43 miliona evra. 

Sredstva su, podsetimo, namenjena za kupovinu novih lokomotiva i vagona, kao i remont vagona. Kroz kredit sa državnom garancijom, Evropska banka podržava ceo projekat nabavke voznih sredstava.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu EBRD, procenjeni datum početka nabavki je 17. oktobar 2022. 

– Nabavke u okviru ovog projekta će se sprovoditi korišćenjem EBRD Client E-Procurement portala. Ugovori će biti sprovedeni u skladu sa EBRD politikom i pravilima, a nabavke će biti otvorene za učešće firmi iz bilo koje zemlje, osim ako nije drugačije naglašeno – navedeno je na stranici EBRD.

Procenjuje se da će ovaj projekat značajno podržati razvoj teretnog železničkog saobraćaja u Srbiji.

– Očekuje se da će projekat značajno uticati na kvalitet usluga preduzeća Srbija Kargo, njihovu konkurentnost, kvalitet vagona i lokomotiva, kao i na rast i razvoj celokupnog železničkog teretnog saobraćaja u zemlji – istaknuto je.

Omogućavanjem modalnog prelaska sa drumskog na teretni železnički transport i zamenom starih neefikasnih vagona i lokomotiva, projekat će takođe će pozitivno uticati na životnu sredinu kroz smanjenje emisija ugljen-dioksida.