Subotica planira izgradnju intermodalnog terminala vrednog 12,3 miliona evra

Kako bi rasteretila saobraćajnice u Subotici, uprava tog grada na severu Srbije planira izgradnju intermodalnog terminala i to na prostoru od oko 13,3 hektara u radnoj zoni Mali Bajmok. Vrednost investicije je oko 12,3 miliona evra, što obuhvata troškove izgradnje pruge unutar logističkog centra, kao i kolosečnih kapaciteta, saobraćajnica, saobraćajne signalizacije i opreme…

U gradskoj upravi za PlutonLogistics pojašnjavaju da su pokrenuli ovaj projekat kako bi „ubrzali transport robe i rasteretili gradske saobraćajnice od kretanja teških drumskih vozila“.

– Prednost razvoja logističkog centra bi bila mogućnost prijema i otpreme pošiljaka železnicom, pre svega kontejnerima, i to direktno iz skladišta i proizvodnih pogona u Slobodnoj zoni. Na taj način bi se izbegao prijem i tovarenje pošiljaka na železničkoj stanici u centru grada, kao i prevoz drumskim vozilima do i od železničke stanice. Istovremeno bi se ostvarile i druge pogodnosti, čime bi se smanjili transportni troškovi, a mogle bi se formirati i druge prateće službe – objašnjavaju u gradskoj upravi.

Potencijalni korisnici logističkog centra prvenstveno bi mogle da budu kompanije iz industrijske zone u Malom Bajmoku – Norma Group, Dunkermotoren Ametek, Continental Contitech, Calzedonia, Swarovski, Siemens…

– Pre projektovanja logističkog centra su sagledane potrebe multinacionalnih kompanija u industrijskoj i slobodnoj zoni Subotica, zatim obavljeni su razgovori sa većim firmama izvan zone, kao i sa špediterima i prevoznicima. Izrada projektno-tehničke dokumentacije u pogledu kapaciteta logističkog centra se vrši u skladu sa potrebama industrije iz Subotice i okruženja, a na osnovu podataka dobijenih tokom anketiranja privrede – navode naši sagovornici.

Naredni koraci

Ko će finansirati izgradnju, a ko upravljati kompleksom znaće se nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije i studije opravdanosti logističkog centra.

– Studijom će se definisati finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije, na osnovu koje će se doneti odluka o opravdanosti ulaganja, a ujedno i o modelu finansiranja projekta. Zasada su otvorene sve mogućnosti finansiranja, to jest da se ista realizuje iz javnih sredstava ili putem privatne investicije, a postoji mogućnost i za javno-privatno partnerstvo.

Kako kažu naši sagovornici u 2023. godini bi trebalo da budu završene izrade idejnog projekta i studije opravdanosti, a nakon toga bi se definisali budući koraci.

Sadržaji

Prema dokumentaciji koja je nedavno bila na javnom uvidu, u okviru poslovnog kompleksa u Malom Bajmoku planirana je izgradnja više objekata i manipulativnih površina. Osim izgradnje pomenutih objekata, neophodni su i radovi na povezivanju logističkog centra sa javnom železničkom infrastrukturom. To podrazumeva izgradnju industrijskog koloseka po trasi nekadašnje pruge Subotica-Bolnica-Crvenka, kao i izgradnju novog industrijskog koloseka do kompleksa logističkog centra.

Kada je drumski transport u pitanju, planirane su saobraćajnice širine 2×3.5=7.00m. Plato za odlaganje i manipulaciju kontejnerima biće 430m x 37m = 15910m2 (skladištenje 510 TU jedinica u prvoj fazi) i prostorom za frigo kontejnere. Planirano je 48 parking mesta za teretna vozila.

Stanica logističkog centra sa intermodalnim terminalom projektovana je sa 7 koloseka, a veza koloseka za ulazak u halu omogućena je sa koloseka broj 6.

U okviru logističkog centra Subotica predviđa se izgradnja nekoliko objekata:

  • Glavna prijavnica na ulazu u kompleks
  • Kontrolni punkt za nadzor ulaska/izlaska u operativnu zonu
  • Samouslužni restoran, prostor za boravak korisnika
  • Uprava i službe terminala (administrativno-kontrolna zgrada)
  • Carinska zgrada
  • Parking prostor mehanizacije LCS – Terminala
  • Carinsko skladište
  • Tehničke službe i radionice LCS
  • Trafostanica

Infrastrukturni radovi

Kako bi ovaj objekat bio u funkciji, neophodni su dodatni infrastrukturni radovi – rekonstrukcija puteva i železnice. Rekonstrukcija i izgradnja železničke veze između logističkog centra sa intermodalnim terminalom i stanice Subotica omogućiće povezivanje sa mrežom pruga Republike Srbije i Koridorom 10. Postojećim drumskim saobraćajnicama, njihovom dogradnjom i rekonstrukcijom, logistički centar sa intermodalnim terminalom biće povezan sa saobraćajnicom E75Y (ipsilon krakom) i drumskim Koridorom 10.

Drumska veza logističkog centra sa intermodalnim terminalom planirna je sa saobraćajnice u produžetku postojeće Batinske ulice i Somborskog puta. Drumski kapaciteti logističkog centra sa intermodalnim terminalom vezani su za planiranu saobraćajnicu u produžetku koridora postojeće Batinske ulice.