Svetska banka odobrila 62,5 miliona dolara za unapređenje železničke infrastrukture u Srbiji

Svetska banka odobrila je 62,5 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji. Ova kreditna podrška predstavlja prvu fazu Projekta modernizacije železničkog sektora u Srbiji, ukupne vrednosti 400 miliona dolara, kojim je predviđena modernizacija  3.735 kilometara pruga.

Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50% prve faze projekta, tako da će ukupna ulaganja tog dela projekta iznositi 125 miliona dolara.

– Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta – izjavio je šef Кancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Dodao je da će programom obnove železnice u Srbiji koji finansira Svetska banka unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu.

– Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u ovoj zemlji, a čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90% – kazao je Ndegva.

Procene Svetske banke su da će “dodatna ekološka korist” od modernizacije železnice u Srbiji biti u vrednosti 111,28 miliona dolara.

Takođe se očekuje da iskorišćenost železničke mreže bude 5% veća, da za 23% bude smanjen broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži, a da učešće železnice na domaćem tržištu prevoza robe bude veće za 10% u narednih deset godina.

Planirano je da u železničku mrežu u Srbiji bude ukupno uloženo 3,3 milijardi evra tokom predstojeće decenije, u sklopu čega je predviđena potpuna elektrifikacija pruga, ukidanje ograničenja brzine zbog stanja koloseka, povećanje kapaciteta trasa za prevoz robe, kao i unapređenje upravljanja imovinom železnice.

– Ova očekivana transformacija od presudnog je značaja za podsticanje ulaganja i privrednog rasta u Srbiji, smanjenje klimatskog uticaja vezanog za delatnosti trgovine i saobraćaja i bolju povezanost u prevozu putnika i robe – navodi se u saopštenju Svetske banke.

Izvor: rcsee.org