Teška godina za Kombiverkehr, apeluju da nemačka vlada ne zapostavlja kargo-železnicu

Kompanija Kombiverkehr KG zaključila je finansijski tešku 2023. godinu, koja ih je, kako kažu, „ekonomski i operativno izazvala čak i više nego prethodne godine krize“.

Ekonomski problemi oslabili su potražnju za transportnim uslugama širom Evrope, dok kargo-železnica istovremeno i dalje trpi velike posledice obimnih građevinskih radova i modernizacije infrastrukture širom kontinenta.

Iz Kombiverkehr-a ističu da su, ipak, uspeli da prebrode proteklu godinu i da iz nje izađu „uglavnom neozleđeni“. Uprkos gubicima obima na skoro svim transportnim pravcima, kompanija je uspela da održi svoj raspored vozova bez većih ograničenja, pre svega zahvaljujući pametnom upravljanju mrežom u bliskoj saradnji sa svojim operativnim partnerima – železničkim kompanijama.

– Kombinovani transport ostaje važna transportna alternativa za logistiku, industriju i trgovinu u cilju smanjenja emisija u sektoru transporta. Stoga nastavljamo da pozivamo na veću podršku na nivou transportne politike za korisnike ekološki najprihvatljivijeg i najbezbednijeg načina transporta – poručuju u saopštenju.

Sa druma na železnicu preko 815.000 kamiona

Nemački specijalista za intermodalni transport u svom finansijskom izveštaju za 2023. godinu naveo je da je lani sa druma na železnicu prebacio više od 815.000 kamiona, čime je značajno doprineo smanjenju zagađenja. Iz ove kompanije, ipak, naglašavaju da „nemačka vlada ne podržava kombinovani transport i zaštitu klime u sektoru transporta“.

Kako navode, uprkos suprotnim najavama, nemačka vlada nastavlja da se udaljava od ciljeva zaštite klime u sektoru transporta. To se, prema mišljenju menadžmenta ove kompanije, posebno oseća na železnici i u kombinovanom transportu.

– Stalno povećanje naknada za vozne trase, ukidanje subvencija za trasu voza i odbijanje savezne vlade da plati dodatne troškove povezane sa nadogradnjom koridora za velike brzine su toksični za ciljeve modalne promene – rekao je generalni direktor Armin Riedl i dodao da je prethodna finansijska godina bila izuzetno izazovna.

Kombiverkehr KG lane nije uspeo da ponovi pozitivan trend u isporučenim pošiljkama iz prethodnih godina. Ukupan broj prevezenih kontejnera, swap body jedinica i poluprikolica smanjen je za 15,9% u odnosu na prethodnu godinu.

– Ipak, uprkos teškim uslovima, obim pošiljki je bio stabilan u aprilu i maju ove godine  – rekao je generalni direktor Riedl, komentarišući učinak prošle godine.

Kompanija je od poslovanja u intermodalnom transportu ostvarila 435,2 miliona evra, što je 27,5 miliona evra manje nego u prethodnoj godini. Nakon odbitka svih poreza, ostvaren je neto gubitak od 332.000 evra.

Kako se u saopštenju dodaje, slabljenje privrede širom Nemačke i Evrope, sa dalekosežnim padom proizvodnje, imalo je isto toliko uticaja na trend u pošiljkama kao i često nepredvidiv kvalitet usluga koje nudi železnica. Činjenici da intermodalni transport nije uspeo da omogući zadovoljavajući nivo, najviše su doprineli inženjerski radovi na nemačkoj infrastrukturi.

Obim transporta se stabilizuje

U aprilu i maju ove godine Kombiverkehr je zabeležio povećanje obima na pojedinim rutama, koje su premašile nivoe pošiljki iz uporednih meseca prošle godine. Za kombinovani transport, troškovi ostaju veliki izazov i tokom narednih nekoliko godina, posebno u svetlu planiranih radova koji predviđaju se da se do 2030. godine u potpunosti remontuje ukupno 40 deonica nemačkih pruga.

– Činjenica da samo putnički prevoz dobija finansijsku podršku za podmirenje dodatnih troškova nastalih modernizacijom koridora, dok je teretni transport ostavljen potpuno praznih ruku, još je jedan pokazatelj da je nemačka vlada verovatno okrenula leđa zaštiti klime u sektoru transporta. Isto važi i za povećanje cene trase za preko 16% u 2025. godini, pri čemu je savezna vlada istovremeno prepolovila subvenciju cene vozne trase – naveli su iz kompanije Kombiverkehr.

Ove dve mere zajedno će dovesti do udvostručavanja troškova korišćenja pruge, što će kombinovani transport staviti pod dodatni pritisak u trenutku kada je privreda već u teškoćama, dodaju.

Naredne godine Kombiverkehr očekuje značajno povećanje troškova za usluge koje kupuju od jednog velikog provajdera, pa su, kažu, prinuđeni da traže alternative.

Nove usluge ka i iz Beneluksa i Jugoistočne Evrope

Govoreći o daljim planovima za razvoj, iz kompanije su pomenuli da će se pojedine oblasti poslovanja trajno proširiti novim servisima. Na primer, linije ka/iz Beneluksa trebalo bi da budu dopunjene novom direktnom vezom između Belgije i Španije početkom jeseni.

Takođe, Kombiverkehr je pojačao transportne usluge ka i iz Srbije integracijom terminala u Nišu u svoju mrežu. Istovremeno, kompanija se pozicionira sa ove centralne lokacije direktno na panevropskom transportnom Koridoru, 10 radi proširenja mreže ka drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Značajan doprinos u zaštiti klime u okviru Evropskog zelenog plana

Ukupna količina robe prevezena u Kombiverkehr vozovima pala je sa 22,87 miliona bruto tona u 2022. na 19,11 miliona tona u 2023. godini (-16,4 odsto).

Iz ove kompanije ističu koliki je značaj intermodalnog transporta u zaštiti klime:

– Špediteri i logističke kompanije koje koriste naše intermodalne servise za prevoz svojih prikolica i kontejnera doprinose smanjenju gužve na drumu, kao i nižoj emisiji štetnih gasova. Svi oni na taj način daju značajan doprinos ostvarivanju ciljeva zaštite klime predviđenih Evropskim zelenim planom. Sa više od 3.200 dnevnih putovanja na ekološki prihvatljivim železnicama, tokom 2023. godine izbegnuto je emitovanje 1,19 miliona tona štetnih gasova staklene bašte.

Foto: Kombiverkehr

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.