Testiran teretni voz kojim upravlja autopilot

Kompanija New York Air Brake (NYAB), filijala severnoameričke kompanije Knorr-Bremse, aktivirala je sistem za upravljanje energijom u vozilu pod nazivom Leader AutoPilot, kako bi testirala mogućnosti automatizovane vožnje teretnog voza u Koloradu. Sistem je uspeo da automatski pokrene, ubrza, uspori i zaustavi teretni voz na raznim terenima, čime je smanjena potrošnja goriva, a povećana efikasnost.

Sistem je automatski upravljao sa tri lokomotive i 30 utovarenih vagona težine 4 725 tona na probnoj stazi dužine 77 km, uz pratnju mašinovođa. Pod komandom računara, sistem je uspeo da pokrene i zaustavi voz na uzbrdicama, nizbrdicama i ravnim terenima. Test se odvijao u sistemu Pozitivne kontrole vozova (PTC).

Proba je izvršena u Centru za transportnu tehnologiju u opštini Pueblo u Koloradu. Leader AutoPilot koristi profile pruge, podatke o vozu koji obuhvataju podatke o vagonima i lokomotivama, kao i GPS podatke za izračunavanje idealne strategije vožnje u realnom vremenu, čime se optimizuje brzina potrošnje goriva, a smanjujevozna snaga.
Nakon ovog testa, dokazano je da ovaj sistem može da upravlja i vozovima sa pneumatskim kočnicama – tehnologija koja se pretežno koristi u Severnoj Americi. Na ovaj način sistem može precizno da upravlja vožnjom na svakoj železnici koja ima postavljen PTC.

– Leader AutoPilot preuzima komandu nad sva četiri sistema za upravljanje teretnim vozovima – regulator za brzinu, dinamička kočnica, nezavisna kočnica i vazdušna kočnica – pružajući preciznu kontrolu koja štedi gorivo i smanjuje voznu snagu –  rekao je Džejson Konel (Jason Connell), viši potpredsednik NYAB kompanije za marketing, prodaju i usluge.

Pored američkih lokomotiva i transporta tereta, glavne funkcije ekološke vožnje Leader-a integrisane su u digitalnu platformu „iCOM“, prilagođenu za putnički transport i transport lakšeg tereta.

Koristeći profile železničke pruge i informacije o voznom redu, podatke o vozu koji obuhvataju podatke o vozilu, kao i GPS podatke, a uskoro će obuhvatati i podatke o vremenu, „iCOM Assist“ sistem daje inteligentne preporuke mašinovođi kako da smanji potrošnju energije i omogući tačno upravljanje vozom.

Sledeći korak je da se poveća integracija funkcija upravljanja saobraćajem i poveže interfejs, koji se ne odnosi na bezbednost, sa sistemom automatske zaštite vozova (ATP), strateški se krećući ka povećanoj upotrebi automatizovanih vozova na duže staze.

Foto: knorr-bremse.com