Transport opasnog tereta kroz tunel Vračar – pretnja po bezbednost glavnog grada?

Nesreća u Pirotu podsetila je i na jedan od zaboravljenih infrastrukturnih problema u glavnom gradu. Već godinama i putnici i opasni teret prolaze kroz vračarski tunel i stanicu Vukov spomenik u Beogradu, za koje je ustanovljeno da nisu bezbedni za evakuaciju.

Gradimir Stefanović, saobraćajni inženjer i međunarodni saobraćajni konsultant, u emisiji N1 Newsnight rekao da je učestvovao u realizaciji projekta Vukov spomenik, tada kao zaposleni u CIP-u.

– Ono što ja znam je da ova stanica nikad nije bila predviđena da opslužuje sadržaj opasnog tereta – izjavio je.

Dodao je da je bilo predviđeno da prevoz opasnih tereta ide oko Kalemegdana, a postojala je i varijanta da ide oko Vinče, železničkom obilaznicom, koja još nije završena.

– Po meni je trenutno rešenje pogrešno. Trebalo je da se uradi nešto drugo, kako se ovaj tunel i ova deonica ne bi koristili za prevoz opasnih tereta. Moguće varijante su bile da se ne izmesti obilaznica oko Kalemegdana dok se ne završi obilaznica oko Vinče ka Pančevu, i novi most preko Dunava koji je projektovan i planiran – pojasnio je Stefanović.

Železnica, uverava, čini maksimalne i skupe napore da se vozovi sa opasnim teretom pregledaju pre nego što uđu u tunel.

– Rizik ipak postoji. Ja nikada ne bih, sa svojim međunarodnim iskustvom i referencama, potpisao nešto tako – da opasan teret ide kroz tunele.

Upitan o mogućnosti da se u Beogradu desi nešto slično kao u okolini Pirota, Stefanović kaže da je mnogo manja verovatnoća da se to desi u glavnom gradu, ukazujući da je pruga u boljem stanju, da su vagoni u boljem stanju.

Smatra da se život ne rizikuje kad se ulazi u stanicu, jer teret ide samo noću, a putnički saobraćaj je preko dana.

Foto: YouTube/Printscreen