Transport prikolica vozom – Helrom dobio 15 mil EUR za razvoj inovacije zanimljive i za srpsku robu

Nemačko ministarstvo za digitalne poslove i transport podržaće razvoj Helrom Trailer vagona sa 15 miliona evra, kako bi ovaj inovativni sistem – koji omogućava prebacivanje prikolice sa kamiona na voz horizontalnim putem – otpočeo ekspanziju na tržištu. Kako je sredinom februara saopštila kompanija Helrom, podrška dolazi u okviru programa „Budućnost železničkog teretnog transporta“, čiji je cilj smanjenje emisije C02 u prevozu robe, kroz preusmeravanje saobraćaja sa druma na šine.

Da li znate da je razvoj ove inovacije značajan i za transport robe na rutama između Srbije i Centralne Evrope? Krenimo redom!

Drumski saobraćaj uzrokuje oko 20% svih emisija štetnih gasova, a značajan deo njih dolazi upravo od kamionskog prevoza robe. Oko 75% tereta koji se transportuje kopnenim putem zapravo putuje kamionskim prikolicama. Istovremeno, preko 90% prikolica u Evropi zbog tehničkih (ali i finansijskih) prepreka, uopšte nije moguće prebaciti na voz.

Zahvaljujući Helromovom inovativnom sistemu pretovar je značajno pojednostavljen: on omogućava horizontalni utovar kamionskih prikolica, bez potrebe za terminalima za utovar. Dovoljna je asfaltirana površina pored koloseka. Helrom vagon se otvara sa strane, a prikolica se tegljačem “gura” u transportni prostor. Prebacivanje na vagon može se obaviti za samo nekoliko minuta, i to bilo gde gde postoji odgovarajuća površina pored koloseka. Ukidanje potrebe za gradnjom skupih terminala može omogućiti industriji i trgovini da prebace kamionske prikolice na šine gde god je to logistički i ekonomski opravdano.

Testiranje u realnom okruženju počelo je 2020. Reč je o usluzi Helrom Trailer Rail: na prvoj liniji Dizeldorf-Beč, Helrom upravlja transportom iz jednog izvora: sa sopstvenim vozovima, mašinovođama i drugim osobljem.  Zahvaljujući tome postignut je nivo pravovremene isporuke i pouzdanosti transporta koji je jedinstven na tržištu, navode iz ove kompanije.

Foto: helrom.com

Do kraja 2022. godine, više od 680 vozova Helrom Trailer Rail je saobraćalo na ovoj ruti. Na taj način, najmanje 16.000 kamionskih prikolica mnogobrojnih špeditera i prevoznika prebačeno je sa puta na šine. Procenjuje se da je time emisija ugljen-dioksida smanjena za preko 10.000 tona, navodi Helrom.

Mnoge od ovih prikolica se prevoze železnicom između Beča i terminala u Mađarskoj i Srbiji (koristeći lo-lo), dodaje se.

Takođe, neke do austrijske prestonice iz Srbije stižu kamionima, a onda “uskaču” na šine kako bi ka Nemačkoj nastavile vozom. Jedan od primera je transport Henkel deterdženata iz Kruševca na evropska tržišta, o kome je PlutonLogistics i ranije pisao. 

Finansiranje je veliki korak za klimatski neutralni transport

Cilj nemačkog saveznog programa je da se podrži lansiranje na tržište tehnoloških inovacija koje imaju dokazani potencijal „da povećaju profitabilnost, performanse, fleksibilnost ili logističku sposobnost železničkog teretnog transporta u Nemačkoj“.

– Podrška nam omogućava da nastavimo put rasta, kojim smo krenuli, ka sveobuhvatnom lansiranju na tržište – kaže Roman Noack, generalni direktor Helrom GmbH.

Pogledajte kako sistem funkcioniše!

– Finansiranje od oko 15 miliona evra je važno priznanje za nas. Uspešno smo dokazali da se značajno smanjenje emisije CO₂ u teretnom transportu može postići za samo nekoliko godina – fleksibilno, sveobuhvatno i bez velikih infrastrukturnih ulaganja. Naše rešenje je ekonomski isplativo i veoma lako za implementaciju. Ne samo da velikim korporacijama nudimo pravu alternativu drumskom saobraćaju, već po prvi put otvaramo korišćenje železnice svim malim i srednjim preduzećima – smatra Noack.