Transport žitarica železnicom – Ferest Rail ostvario rekord na relaciji Hrvatska-Italija

Kompanija Ferest Rail je oborila rekord u količini prevezenih žitarica vozom, koji je saobraćao iz Hrvatske do Fossana, u provinciji Kuneo. Posebnost ove usluge je, objašnjavaju iz kompanije, bila težina tereta od 2.500 bruto tona, odnosno 1.800 neto, što znači da je u pitanju rekordna pošiljka na italijanskim železnicama.

Ferest Rail, sa sedištem u Udinama, posluje u nacionalnom i međunarodnom železničkom transportu od 2011. godine kao deo Ferest Logistics Srl, a od 2019. godine kao nezavisna kompanija. Njegova delatnost pokriva različite sektore, od agro-prehrambenog preko gvožđa i čelika, od industrije hemijskih proizvoda do automobilske industrije i građevinskog materijala. Za 2023. preduzeće, koje je 2022. postalo akcionarsko društvo i ostvarilo promet od 30 miliona evra, ima za cilj da poveća svoj vozni park vagona za prevoz žitarica na više od 1.100 jedinica.

Najveći deo posla odvija se sa zemljama Istočne Evrope – Ferest Rail prevozi žito iz zemalja među kojima su, između ostalih, Srbija, Mađarska, Slovačka i Ukrajina.

Ferest Rail je uglavnom aktivan u transportu poljoprivredno-prehrambene robe i vodeća je italijanska kompanija za železnički transport žitarica.

Žitarice dopremaju do lokacija na severu Italije, tačnije u Lombardiju, Emiliju-Romanju i Pijemont. Ove usluge ne zahtevaju dostavu u poslednjem kilometru na drumu, jer su svi kupci povezani na železničku mrežu. Ferest Rail prevozi sve vrste žitarica: od zrna nižeg kvaliteta za ishranu stoke, pa sve do visokokvalitetne robe.