Ugovor za izgradnju dispečerskog centra srpskih železnica do kraja 2018. godine

Generalni direktor „RZD International“ Sergej Aleksejevič Pavlov nedavno je bio domaćin predstavnicima Infrastruktura železnice Srbije, u okviru izrade nacrta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra u Srbiji.

– „RZD International“ posluje u 43 zemlje sveta, ali ste nam vi prioritet. Radimo na projektu koji se nalazi na pruzi Beograd-Budimpešta, deonicu Stara Pazova-Novi Sad, ali imamo i nove projekte u perspektivi. To je projekat dispečerskog centra, zatim razvoj projekta koji se tiče održavanja infrastrukture Železnice Srbije, na kome radimo zajedno sa srpskim železničarima. U planu je čitav razvoj pruge za brzine 200 km/h koji predstavlja nov nivo u železničkom saobraćaju, a do tog nivoa treba stići. Mi smo to u Rusiji već uradili i znamo da taj proces nije lak. Svesni smo da tokom tog procesa može doći do poteškoća i grešaka. Svesrdno ćemo pružiti svu moguću podršku srpskim kolegama kako bi oni kroz taj proces prošli što je moguće brže i lakše.

Kako navodi, u dogovoru sa ministarskom saobraćaja Zoranom Mihajlović do kraja ove godine treba da bude priprljemen ugovor za dispečerski centar. Realizacija ovog projekta, mogla bi da bude tokom 2019-2020.

– Postoje sve osnove da kažemo da već 2020. godine možemo očekivati da će u Srbija imati novi dispečerski centar.

O vrednosti projekta, kaže Pavlov, razgovaraće se još sa „Železnicama Srbije“.

– Oni će, kao što su bili u Rusiji i pogledali dispečerski centar, otići i u Austriju i u Francusku i pogledati kako to izgleda tamo, a zatim će pripremiti zahtev. Sada ne mogu ništa da kažem, zato što još nemamo taj tehnički zahtev. Jedino što mogu da garantujem je da će to biti jeftinije nego kod naših evropskih partnera, kao što je i gradilište kojim rukovodimo ovde.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.