Ukidanje vozova Beograd-Novi Sad – Za teretni saobraćaj alternativa preko Pančeva

Vozovi na relaciji Beograd – Novi Sad od 1. februara biće ukinuti, a razlog za to su obimni infrastrukturni radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Subotice.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije rekao je da su najintenzivniji radovi na deonici te pruge od Stare Pazove do Novog Sada, gde radi ruski RZD i istakao da je prvih 10-ak kilometara pruge za brzine od 200 kilometara na čas već postavljeno, prenosi B92.net.

– Na tom istom pravcu je izgradnja tunela i vijadukta Čortanovci. Reč je o dve tunelske cevi duže od kilometra koje prolaze kroz Frušku goru i vijadukt dužine 2,9 kilometara, o važnim i grandioznim objektima koji su i u saobraćajnom i tehničko-tehnološkom smislu jedinstevni ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope – naveo je on.

Kako kaže, radovi su do sada mogli da budu obavljani bez obustave saobraćaja, ali to više nije moguće.

Radovi na otvorenoj pruzi Stara Pazova – Novi Sad, koji mogu reći nikada do sada nisu rađeni u Srbiji, mere se sa gradnjom prvih pruga na ovim prostori po važnosti i sveobimnosti. Počeli su marta prošle godine, ugovorni period za završetak je četiri godine. To ne znači da će u celom periodu biti zatvoreni za saobraćaj – navodi Stanisavljević.

Odluka o potpunoj obustavi saobraćaja nije bila ni laka ni jednostavna, a procena je da će u narednih godinu dana sigurno važiti obustava od Stare Pazove do Novog Sada, dodaje on.

Stanisavljević navodi da za razliku od putničkog saobraćaja, teretni neće biti obustavljen.

– Infrastruktura železnice Srbije je za teretni saobraćaj osposobila alternativni putni pravac preko Pančeva, povećana je nosivost i brzina vozova na toj trasi i teretni železnički saobtaćaj će se nesmetano odvijati ovim pravcem – navodi on.