Uspostavljena teretna železnička linija između Kine i Srbije

Teretni voz natovaren materijalima i delovima za izgradnju železnica napustio je u utorak, 24. septembra, Đinan, glavni grad istočne kineske pokrajine Šandung i uputio se za Srbiju. To je nova ruta teretnih vozova koji povezuje Kinu i jednu evropsku zemlju prenosi Kineski međunarodni radio (CRI), redakcija srpskog jezika.

Delovi i oprema namenjeni su za izgradnju pruge Mađarska-Srbija, elektrificirane železničke pruge dužine 350 km, projektovane za maksimalne brzine od 200 km na sat.

U poređenju sa vazdušnim ili pomorskim prevozom, teretni vozovi Kina-Evropa nude isplativu alternativu za transport, izjavio je Vang Vei, predsedavajući logističke grupe pri China Railway Materials.

Razdaljina izmеđu Đinana i Bеograda jе oko 10.500 kilomеtara i vožnja ćе trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odaklе dolazi u Srbiju.

Od uspostavljanja prve železničke teretne linije između Kine i Evrope 2011. godine, broj putovanja između dve regije skočio je sa 17 na 6.300 u 2018. Železnički saobraćaj Kina-Evropa smatra se značajnim delom Inicijative „Pojas i put“, za koju se očekuje da će povećati trgovinu između Kine i Evrope.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.