Velika vest za železnički transport Kina-Srbija – Stigli kontejneri novom linijom iz Vuhana

Nova ruta Puta svile Vuhan-Srbija postaje realnost, saopštila je juče kompanija METRANS, objavivši da je za svog partnera TE Bahnoperator uspešno upravljala železničkom linijom između terminala CL EUROPORT u Malaševicama u Poljskoj i krajnjeg odredišta u Srbiji.

Kontejneri su krenuli iz Vuhana, a nakon pretovara na METRANS terminalu u Malaševicama, voz predvođen lokomotivom METRANS, putovao je preko Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

– Naš srpski vučni partner, Kombinovani prevoz, bio je zadužen za završni deo transporta do Dry Port Terminala u Pančevu. Posle 18 dana, kontejneri natovareni različitom robom stigli su u DPT i nastavili put poslednje milje drumom do krajnjih kupaca – objavio je METRANS.

Čak i u izazovnim uslovima, METRANS nastavlja da pruža inovativna rešenja i rute na Novom putu svile, dodaju iz te kompanije.

O potencijalima novih servisa između Kine i Srbije odavno se govori. Kada je sredinom 2020. iz Vuhana u Srbiju stigao voz natovaren maskama i drugom medicinskom opremom, ova – iako namenska linija, predstavljena je kao početak trajnije železničke veze između dve zemlje. Istom linijom, ka kineskom gradu, tada je iz naše zemlje otišao bakar.

PlutonLogistics tada je imao ekskluzivnu priliku da razgovara sa Martinom Koubekom, direktorom METRANS Silk Road, koji je za naš portal govorio o detaljima ove isporuke, ali i o planovima za dalji razvoj, mogućnostima za redovnu liniju i prednostima koje bi ona donela,  interesovanju špeditera, vlasnika robe… „Srbija je definitivno na radaru evropskih i kineskih železničkih kompanija“, rekao je Koubek.

Foto: Metrans