Veliki planovi Slovenačkih železnica za region – Češkom EPH odobrena dokapitalizacija SŽ Teretni prevoz

Nadzorni odbor Slovenačkih železnica juče je konačno odobrio dokapitalitaciju jedne od svojih ćerki-kompanija – SŽ Teretni prevoz (SŽ Tovorni promet), dajući tako zeleno svetlo za ulazak češke grupcije EP Holding u vlasničku strukturu preduzeća.

Dokapitalizacijom, SŽ Teretni prevoz postaće novo preduzeće u kojem će Česi imati 49% udela, a matična kompanija Slovenačke železnice preostalih 51%. Iznos češke investicije nije poznat, a nezvanično se procenjuje da je „težak“ između 60 i 100 miliona evra.

Dokapitalizaciju sada mora da odobri Slovenski državni holding, kompanija koja upravlja državnom imovinom u Sloveniji. Posao će biti završen kad se ispune suspenzivni uslovi, verovatno u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora, navode iz Slovenačkih železnica.

EP Holding je energetski div, sa 16,7 milijardi evra imovine i 8,6 milijardi evra prihoda od prodaje godišnje. Prošle godine zabeležili su 2,1 milijardu evra dobiti pre amortizacije i kamata.

Generalni direktor Slovenačkih železnica Dušan Mes više puta je ranije naglasio da je cilj strateškog partnerstva stvaranje vodeće logističke kompanije u Jugoistočnoj Evropi, koja bi bila konkurentna ne samo u Sloveniji, već i u Severnoj Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i u ostalim državama Balkana.

Očekuje se da će zajedničko preduzeće imati dovoljno kapitala za preuzimanje strateških kompanija u inostranstvu, putem kojih će tada poslovati na drugim tržištima. Na taj će način proširiti svoju mrežu, a sa svežim kapitalom moći će da obnovi zastarela vozna sredstva, posebno na domaćoj mreži.

Takođe, očekuje se da će novo preduzeće za pet godina udvostručiti dobit u odnosu na onu koju sada ostvaruje Teretni prevoz, te imati barem upola veće prihode.

Proces pronalaženja stranog partnera počeo je 2017. EP Holding je jedina kompanija koja je napokon predala obavezujuću ponudu. Preostale zainteresovane strane odvratila je činjenica da kontrolni udeo kompanije nije bio dostupan. Naime, zakon obavezuje Slovenačke železnice da zadrže 50% i jedan udeo u svim svojim preduzećima, te tako država ostaje (indirektni) većinski vlasnik teretnog železničkog preduzeća.

Izvor: seebiz.eu 

Foto: slo-zeleznice.si