Veliki uspeh za Kombinovani prevoz – Prvi voz privatnog operatera u Crnoj Gori

Predzueće Kombinovani prevoz Montenegro 9. septembra pokrenulo je prvi samostalni teretni voz u Crnoj Gori, prenosi Railway Gazette. 

KPM je deo Grupacije Kombinovani prevoz, koja ima sedište u Srbiji i podružnice u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Crnogorska podružnica je formirana u septembru 2021. godine, sa ciljem pružanja usluga od Srbije do barske luke i Albanije, koristeći interoperabilne lokomotive za značajno skraćivanje vremena prelaska granice.

Dve Bombardier Transportation Traxx AC2 električne lokomotive su sertifikovane za upotrebu u Crnoj Gori, a u toku je i sertifikacija još lokomotiva, uključujući i dizel-ČKD, koje su potrebne za ranžirne i operacije poslednje milje. U planu je i sertifikacija lokomotiva Siemens Mobility Vectron.

– Grupacija Kombinovani prevoz veoma je ponosna na svoj uspeh u pisanju novih stranica u istoriji crnogorskih železnica, kao prvi nezavisni operater koji je uspostavio interoperabilnu železničku vezu od Srbije do barske luke – rekao je generalni direktor Kombinovanog prevoza Branko Petković za Railway Gazette International, dodavši da se raduju uzbudljivoj budućnosti razvoja železnice u regionu Balkana.

Lokalni portal barinfo.me izvestio je da su prvi privatni voz u železničku stanicu Bar i uopšte u Crnu Goru, dovezli barski mašinovođa Zoran Bošković i njegov kolega Zoran Maraš. Kako je izvestio taj portal, njih dvojica su i prve mašinovođe sa licencama koje omogućavaju nesmetani prevoz između Srbije i Crne Gore, bez zadržavanja i zamene osoblja.

Pravi posao, prema najavama, kreće od kraja oktobra, a kompanija ima velike količine ugovorene robe.

Foto: Video PrintScreen