„Vodič za transport opasne robe“ – u pripremi nova publikacija

Radna verzija publikacije „Vodič za transport opasne robe“ predstavljena je na  trećoj sednici Grupacije za transport opasne robe Privredne komore Vojvodine (PKV), koja je  održana 18. januara.

Sekretar Udruženja usluga PKV Slavica Hajder istakla je pre početka sednice da je oblast transporta opasne robe izuzetno kompleksna, jer su, kako kaže, u obavljanju transporta opasne robe, prisutni brojni bezbednosni rizici.

– U okviru udruženja usluga PKV, opredelili smo se da formiramo ovakvu jednu grupaciju, koja je konstituisana krajem oktobra prošle godine, a kako se danas održava treća sednica, mogu reći da smo jako zadovoljni dosadašnjim radom. Ostvarili smo jedan cilj, a to je da imamo dobru saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) – Odsekom za transport opasne robe koje je i nadležno za donošenje i sprovođenje zakonske regulative. Ova odlična sinergija Grupacije i MGSI izuzetno je važna s obzirom da članovi PKV imaju priliku i mogućnost da aktivno učestvuju u kreiranju zakonske regulative i propisa i sa aspekta struke, utiču na njihovo donošenje i primenu u praksi –  rekla je Hajder u izjavi za medije.

Potpredsednik Klastera opasne robe Srbije Nedeljko Tadić rekao je da je „Vodič za transport opasne robe“, čija se radna verzija danas razmatrala na sednici, dobra inicijativa. Ideja je potekla od MGSI, odnosno Odseka za transport opasne robe sa ciljem da se svim sudeonicima u transportu opasne robe na neki način omogući dostupnost svih informacijakoje u vezi sa ovom oblašću. Tadić dalje ističe da su savetnici za bezbednost najbitniji segment u ovom dokumentu.

– Na samom početku „Vodiča za transport opasne robe“, ističe se potreba za savetnicima za bezbednost koji su zakonska obaveza svih učesnika u transportu opasne robe, a koji nažalost još uvek nisu toliko zastupljeni u privredi, odnosno u oblasti transporta opasne robe – rekao je Tadić.

Na sednici, članovi Grupacije imali su priliku da daju primedbe, predloge i komentare na predloženu radnu verziju „Vodiča za transport opasne robe“.

– Vodič predstavlja značajan dokument namenjen onima koji imaju potrebe za transportom opasne robe i otpada, svim učesnicima u transportu opasne robe, kao i onima koji nameravaju da počnu da se bave delatnošću pružanja usluga u transportu opasne robe. Analizom i sugestijama koje su danas predložili članovi Grupacije i Klastera opasne robe Srbije, uticaće da se dobij kvalitetan dokument koji će služiti kao pomoćno sredstvo za ciljnu grupu koja primenjuje Zakon o transportu opasne robe –  rekla je Slavica Hajder.