Vozovi na jesen ponovo kroz tunel Gotthard

Nakon godinu dana od zatvaranja, alpski železnički tunel Saint Gotthard u Švajcarskoj, ponovo će biti otvoren nakon letnjih odmora. Finalni radovi su u toku.

Ovo je dobra vest za sve železničke kompanije Naime, od kako su Frejus i Gothhard prošle godine zatvoreni za saobraćaj, železnički operateri – uglavnom iz Italije, naglašavali su velike probleme i milionske gubitke zbog blokade ovog važnog koridora. 

Pema saopštenju Švajcarske federalne železnice (SBB), koje prenosi  trans.info, u toku su završni radovi na popravci i održavanju zapadne cevi Gotthard Base Tunela. Sistem promene traka se instalira na stanici Faido, jednoj od dve tehničke stanice u tunelu. Instalacija je počela krajem maja i planirano je da traje šest nedelja, što znači da se očekuje da bude završena do jula.

Kako se u saopštenju navodi, nakon toga, radovi će se fokusirati na tehničku opremu tunela, uključujući detektore požara i osvetljenje. Takođe će cevi biti očišćene, pregledane, tehnički odobrene i testirane u vožnji.

Švajcarske federalne železnice očekuju novi start obnovljenog tunela u septembru 2024. godine.

Podsetimo, radovi su počeli u oktobru 2023. godine, nakon što je u avgustu teretni voz iskliznuo iz šina, prouzrokujući značajnu štetu. Tokom radova, zamenjeno je 7 km podloge, šina, betona, 20.000 železničkih pragova, kao i određena oprema na stanici Faido.

Od septembra će vozovi iz Švajcarske ponovo saobraćati za Bolonju, Đenovu i Milano, kao i trinacionalni voz iz Frankfurta za Cirih i Milano, preko tunela koji je dugačak 57 km i najduži ove vrste na svetu.

Foto: SBB/CFF/FFS, Anouk Ilg (Švajcarska federalna železnica, Media portal)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.