Zašto štrajkuju američki železničari?

Najavljeni štrajk američkih železnica poremetio bi pripreme za zimsku sezonu, prekidajući isporuke i obnavljanje zaliha uglja, upozorilo je tamošnje Nacionalno rudarsko udruženje (NMA).

Tekući problemi sa železničkim uslugama i dalje ugrožavaju isporuku uglja, ometajući snabdevanje osnovnim gorivom dok komunalna preduzeća rade na zaštiti potrošača od rastućih cena prirodnog gasa i gomilaju zalihe za sigurno snabdevanje tokom zime, saopštila je NMA, prenosi S&P Global.

Logistička pretnja za zimske isporuke uglja dolazi usred rasta cena prirodnog gasa. Prema proceni S&P Global Commodity Insights, cene gasa porasle su za 74,4% u odnosu na one koje su važile pre godinu dana.

U slučaju manjka raspoloživog uglja, potrošači električne energije suočili bi se sa rastom troškova, navodi NMA.

Oko 75% uglja koji je prebačen u elektroprivredne objekte u prvoj polovini tekuće godine, transportovan je železnicom, koja je primarni vid prevoza uglja. Potražnja za američkim ugljem naglo je porasla nakon sankcija EU na uvoz ruskog uglja, a od železnica zavise i američki izvoznici koji brodovima šalju ugalj za Evropu.

Američke železnice i sindikati zaposlenih spore se oko ugovora, radnog vremena, gotovinskih bonusa i zaostalih plata, što već utiče na isporuke uglja za komunalne kompanije u trećem kvartalu. Nastavak razgovora dve strane najavljen je za petak, a ukoliko ta prilika za dogovor ne bude iskorišćena, železničari prete obustavom rada.

Burni pregovori oko novog ugovora između železničkih korporacija i sindikata od oko 150.000 članova traju skoro tri godine. Period „zamrzavanja“ spora, koji je naložila aktuelna američka administracija, završava se u petak. Ako dogovor ne bude postignut, sindikati prete štrajkom, prvim od 1992. godine, a radnici prete da će napustiti industriju, koja se već suočava sa manjkom osoblja, prenosi Guardian.

Posledice štrajka bile bi teške. Prema proceni Udruženja američkih železnica, štrajk bi mogao da košta američku privredu oko 2 milijarde dolara dnevno. S druge strane, radnici tvrde da su železničke kompanije rezale troškove na njihovu štetu, dok su korporacije poput BNSF u vlasništvu Vorena Bafeta (Warren Buffett) ostvarile rekordan profit u prošloj godini.

U periodu od 2018. do 2020. godine železnička industrija u SAD ugasila je 40.000 radnih mesta, prema podacima Zavoda za statistiku rada.

Sindikati navode da sve manje ljudi radi više posla, radeći sve brže, dok železničke kompanije zarađuju milijarde dolara. Sindikati insistiraju na boljim nadoknadama za dežurstva tokom neradnih dana i noću, prenosi biznis.rs.