Železničari u Srbiji traže za petinu veće zarade

U ime svih članova sindikata i zaposlenih u železničkim društvima Srbije, kojih ima bezmalo 11.000, predsedništvo Sindikata „Srbija kargo” nedavno je uputilo kabinetu predsednika Srbije molbu da se i železničarima povećaju plate za 20 odsto. Nadležni su zatražili uvećanje plate koja bi se time „makar malo približila zaradama u ostalim privrednim društvima čiji je osnivač Vlada Srbije”. Podsećaju i da su prošle godine dobili povećanje, ali je to, kako dodaju u pismu upućenom predsedniku, bilo minimalno u odnosu na druga privredna društva koja su imala povećanja plata i u periodu od 2015. do 2020. godine.

Kako naglašava Zoran Dašić, predsednik sindikata „Srbija kargo”, u tom navedenom periodu železničari nisu dobili nikakvo povećanje.

– Imamo situaciju da minimalnu zaradu i onu iznad minimalne prima oko polovina naših radnika, a pritom je starosna struktura zaposlenih u proseku oko 50 godina. Pitanje je da li ovakva zarada može da privuče novi, mlađi kadar za železničke poslove – navodi Dašić. Podseća da su po sadašnjim primanjima železničari pri dnu lestvice.

– To dokazuje i iznos toplog obroka u visini od 120 dinara dnevno i regres koji staje 1.000 dinara mesečno. A nekada je regres bio prosečna zarada – napominje Dašić.

Dodaje da prosečna zarada u železnicama iznosi oko 68.000 dinara, ali ne treba zaboraviti da više od 50 odsto radnika prima minimalnu i platu malo veću od minimalne.

– Ti ljudi su posle usaglašavanja vrednosti radnog časa sa zakonom dobili povećanje svojih zarada, doduše najveći deo za svega 1.000 do 2.000 dinara, a to znači da polovina železničara i dalje prima oko 36.000 dinara. U tu najveću grupu zaposlenih spadaju i oni koji rade na terenu, a koji primaju do 43.000 dinara – navodi predsednik sindikata „Srbija kargo”.

Podsećanja radi, zaposleni u železničkim društvima „Srbija kargo”, „Srbija voz”, „Infrastruktura železnice Srbije” i „AD železnica Srbije” potpisali su pre izvesnog vremena anekse jedan Kolektivnog ugovora, zahvaljujući kojima je korigovan koeficijent za obračun i isplatu plata. Tako od 1. januara ove godine oni više ne primaju zaradu ispod minimalne (vrednost radnog časa iznosi 201,22 dinara), što je donedavno bio slučaj za više oko 40 odsto radnika.

Železnička društva čeka izrada nove metodologije radnih mesta, jer s aktuelnom nisu baš zadovoljni pošto je, kako kažu, urađena na brzinu.

– Potpisivanjem aneksa jedan Kolektivnog ugovora nisu obuhvaćene vrednosti za topli obrok i regres. Tražićemo povećanje. Dobra cena za topli obrok bila bi 280 dinara po danu – naglašava Dašić.

Podseća da bi regres trebalo da bude deset odsto niži od republičkog proseka, što znači da bi trebalo da vredi oko 48.000 dinara godišnje.

Izvor: Politika

  • DODATNI SADRŽAJ – U istom tunelu kamion i voz